Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski biskupi pozvali na izlazak na europske izbore

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) uputilo je poziv na sudjelovanje na europskim izborima, ističući da od 23. do 26. svibnja svi punoljetni građani EU-a imaju priliku izabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu i tako sudjelovati u oblikovanju budućnosti Europe.

Glasanje nije samo pravo i dužnost već i mogućnost konkretnog sudjelovanja u izgradnji Europe, ističe se u priopćenju objavljenom u četvrtak 14. veljače u Bruxellesu. Biskupi pozivaju europske građane da se priključe političkom procesu, prosude i daju svoj glas na izborima kako bi europski projekt nastavio napredovati. Ishodi tih izbora utjecat će i na međunarodnu scenu i odluke koje će se ticati cijeloga čovječanstva, jer briga za okoliš i održivi razvoj ne mogu se ograničiti samo na Europu, upozoravaju biskupi.

Europska unija nalazi se pred velikim izazovima i nesigurnošću. Europa mora ponovno pronaći svoj zajednički identitet i poraditi na nedostacima. Potrebna su djelotvorna rješenja za pitanja migracija, azila i integracije, poručuju biskupi i pozivaju Europljane da dobro prouče stavove kandidata prema naprimjer zauzimanju za zaštitu ljudskoga dostojanstva i temeljna prava.

Izlazak na izbore nužan je korak za očuvanje dosadašnjih pozitivnih postignuća Europske unije, poručuju biskupi i izražavaju nadu da će ti izbori Europu ponovno učiniti ključnim akterom u cjelovitom razvoju osobe, obitelji i zajednice.

Ključne riječi:
COMECE izbori eu