Budi dio naše mreže
Izbornik

Grkokatolici Hrvati u Ninu liturgijom obilježili spomen na Branimirovu godinu

Nin (IKA)

U starodrevnom hrvatskom biskupskom gradu Ninu svečanom liturgijom 5. listopada Hrvati grkokatolici obilježili su spomen na Branimirovu godinu koja je proslavljena prije četiri desetljeća 1979., a koja je bila uvod u veliku proslavu 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata koja je na veličanstveni način obilježena u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici.

U povodu obilježavanja obljetnice liturgijsko slavlje u ninskoj župnoj Crkvi sv. Anselma predvodio je žumberački biskupski vikar o. Daniel Vranešić u zajedništvu s žumberačkim dekanom o. Nenadom Krajačićem i stavroforom Milanom Vranešićem. Liturgiji je nazočio i mjesni župnik i ninski dekan preč. Božo Barišić.

Okupljenim vjernicima o povijesnoj važnosti Nina za hrvatsku crkvenu i državnu povijest govorio je vikar Daniel koji je istaknuo kako je Nin najsnažniji simbol povijesnog zajedništava crkvene i državne vlasti. “Draga braćo i sestre Nin u kojem danas slavimo liturgiju za sve pokojne biskupe i vladare simbol je jedinstva i iskrenog zajedništva između crkvenih i državnih vlasti. Mi u Crkvi ne moramo nužno u svemu misliti isto što i svjetovna vlast, niti svjetovna vlast mora u svemu misliti isto što i Crkva, ali oko glavnih tema mora vladati jedinstvo mišljenja sa obije strane. To je preduvijet napretka za cijeli narod. Bez jedinstvenog stava u najvažnijim pitanjima kao narod postajemo, iako iste krvi, međusobno stranci. Ako smo međusobno podjeljenih mišljenja onda stojimo na mjestu zarobljeni međusobnim sukobima i ne idemo dalje. Ne zaboravimo što nas je povijest naučila; da nije bilo sloge između Crkve i vlasti u vrijeme kneza Branimira nikada ne bi došlo do priznanja ondašnje hrvatske kneževine iz koje se kasnije kroz stoljeća razvila samostalna hrvatska država. Danas želimo ovdje u Ninu, na temeljima hrvatske crkvenosti i državnosti, promišljati o tome; ne treba li ipak i u našem vremenu u odnose između Crkve i države unijeti više onog pozitivnog međusobnog odnosa u kojem ćemo naprosto zbog općeg napretka više slušati jedni druge. Zidine ove i kamenje Ninsko koje je svjedočilo nekadašnjem zajedništvu i nas sinove Crkve opominje; budite spremni na dijalog sa onima koji ne misle kao vi. Takav stav puno dobroga može donijeti cijelom narodu”, istaknuo je vikar.

Nakon liturgijskog slavlja u ninskoj crkvi sv. Križa u spomen na hrvatske vladare i biskupe održan je koncert na kojem su prisutvovali i hodočasnici koji su u povodu slavlja pristigli iz župa Žumberačkog vikarijata.

Ključne riječi:
Branimirova godina grkokatolici