Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Christoph Schönborn: Imajmo Isusov pogled

Beograd (IKA )

Trećega dana obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata u organizaciji Beogradske nadbiskupije, u nedjelju 11. studenoga, misno slavlje u Crkvi Krista Kralja u Beogradu predvodio je bečki nadbiskup Christoph Schönborn, koji je blagoslovio i obnovljenu župnu kuću.

Domaćin beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar na početku svečane euharistije napomenuo je kako se ona slavi upravo u vrijeme kada je prije 100 godina bilo potpisano primirje. Tada su Beograd i Beč stajali jedan nasuprot drugom, a danas su jedan uz drugoga, rekao je.

Beogradski nadbiskup pozdravio je župnika mons. Aleksandra Kovačevića, koji je s velikom ustrajnošću pratio obnovu župnoga doma, kardinala Schönborna i apostolskog nuncija Luciana Surianija, kao i sve okupljene svećenike i redovnike, među njima i generalnog vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića. Pozdravio je zatim okupljenu braću iz SPC-a, drugih kršćanskih zajednica, veleposlanike, posebno hrvatskog veleposlanika Gordana Bakotu, koji je mnogo učinio za nadbiskupiju. Zahvalio je svim institucijama koje su pomogle, posebno Renovabisu, čiji je predstavnik iz Njemačke bio prisutan. Nadbiskup je zahvalio i svim izvođačima radova, na čelu s arhitektom, kao i svim župljanima i o. Aleksandru Ninkoviću, koji brine za duhovni rast međunarodne zajednice, i vojnom kapelanu Goranu Avramovu, koji također povezuje mnoge vjernike te župe.

Kardinal Schönborn u propovijedi istaknuo je poruku iz Evanđelja u čijem središtu je siromašna udovica, istaknuvši da se i njemu često događa da ne vidi siromašne oko sebe, nego „one važne“ ljude. Ali, Isus ih vidi! Isus ima oči za malene. Ako želimo biti Isusovi učenici moramo vidjeti kao i on, postati njegove oči, njegov pogled. Tada će se sve promijeniti – naš stav, naše ponašanje. Isus nas poziva da vidimo one koji se zaista daruju, koji daruju cijeli svoj život i sve što imaju. „Isus nas poziva da vidimo Njega samog koji je dao život za nas. To je tajna Crkve, Isusov pogled i pogled prema Crkvi“, zaključio je kardinal Schönborn.

Misu je animirao pjevački zbor iz Subotice na čelu s maestrom Miroslavom Stantićem. Na kraju mise svima je zahvalio mons. Kovačević, a kardinalu Schönbornu darovao je i ikonu sv. Stjepana. Kardinal Schönborn zatim je blagoslovio obnovljenu župnu kuću te je uslijedio bratski agape za sve sudionike, objavljeno je na mrežnim stranicama Beogradske nadbiskupije.

Bečki nadbiskup posjetio je u popodnevnim satima i Centar za migrante Obrenovac, u kojem za oko 600 izbjeglica skrbi Caritas Srbije uz pomoć Austrijskoga Caritasa.