Budi dio naše mreže
Izbornik

Klapa „Sveti Juraj“ - HRM kod nadbiskupa Barišića

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak 6. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, članove klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Nadbiskup Barišić zahvalio je Klapi „Sveti Juraj“ za sudjelovanje na Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, koji je upriličen u rujnu u Splitu i Solinu. Na poseban način zahvalio im je za njihovo djelovanje i svjedočanstvo vjere te za promociju Hrvatske diljem Europe. „Vi ste naš pravi brand“, kazao je nadbiskup Barišić darovavši im u znak zahvalnosti prigodne darove: medaljon i suvenire s nacionalnog susreta obitelji. Pri kraju susreta u razgovoru im se pridružio i biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, koji je toga dana u povodu blagdana sv. Nikole za njih predvodio misno slavlje u crkvi na splitskom Poljudu.


Klapa “Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice osnovana je početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lurdu te i danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske. Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih. Nastupali su diljem Hrvatske i Europe, a u suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika Klapa je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 2006. Klapa je izdala jedanaest nosača zvuka. Pjevači klape „Sveti Juraj“- HRM su: Hrvoslav Kužić, Marko Bralić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Ivica Kuzmanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Ignacio Tranfić, a umjetnički voditelj je prof. Mario Božić.