Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje za sudionike 'Obnove u Duhu Svetom' u katedrali sv. Stošije

Zadar (IKA)

Misno slavlje za sudionike Nacionalnog susreta vodstava karizmatskih zajednica u Hrvatskoj koje djeluju kao pokret 'Obnova u Duhu Svetom' (ODS) u subotu 1. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Suslavilo je nekoliko duhovnika karizmatskih zajednica a propovijedao je član Vijeća duhovnika ODS-a p. Sebastijan Šujević.

‘Obnova u Duhu Svetom’ je crkveni pokret, no njegovi članovi ga nazivaju ‘struja milosti’, prihvaćajući taj termin koji je upotrijebio kardinal Leo Joseph Suenens kada je opisao duh karizmatske zajednice u Crkvi te je puno učinio u njenoj afirmaciji i unutar same Crkve. Izražavajući radost zbog zajedništva s nadbiskupom Puljićem, p. Sebastijan je rekao da struja milosti obuhvaća cijelu crkvenu stvarnost na osobnoj i zajedničkoj razini. Propovjednik je naveo biblijske primjere kako je stvarnost vode koja daje život prisutna od postanka svijeta, Isus je izvor rijeke koja struji u život vječni. U razgovoru sa Samarijankom Isus kaže: ‘Dat ću ti vode žive od koje nećeš ožednjeti nikada’.

Kreposti, sedam darova Duha svetoga, sakramenti, karizme i sveukupnost našeg života u Crkvi temeljito su i bitno obilježeni životom Duha, rekao je p. Sebastijan, dodavši da je članovima ODS-a struja milosti povjerena da se njome služe, da je koriste, paze i osluškuju što od njih traži. „Ali nije dovoljno samo primiti i biti dio struje. Nije bitno i nije dovoljno samo uživati plodove. Struja želi svakome donijeti plodove. Struja milosti, struja rijeke života je za svakoga. Ako je nama podijeljena, ukazana, razotkrivena i dana da se njome hranimo, da rastemo, da se posvećujemo, to znači da nas je Gospodin odabrao za suradnike koji će je širiti dalje i omogućavati druge događaje“ rekao je p. Sebastijan. Zato je potrebno bdjeti i moliti. „Bdjeti, drugim riječima znači razlučivati. Isus je sam i prvi dao temelj razlučivanja: ‘Po plodovima će se poznavati’. Po ljubavi koju imamo jedni prema drugima i po mnogim drugim plodovima koje osoba nosi drugima, jer ih rado dijeli. To su dobrohotnost, dobrota, duhovna milina, strpljivost, blagost, poniznost, humor, vedrina, jakost, umjerenost, čistoća, uzdržljivost, ustrajnost, hrabrost.

Propovjednik je istaknuo da su izvrstan dodir Božje milosti i tri osigurača pomoću kojih možemo provjeriti idu li stvari pravim putem ili nešto bježi od struje milosti. To su poslušnost (jedinstvo s Crkvom), otvorenost i suradnja. „Struja milosti želi da se združuju hijerarhijski i karizmatski darovi, da se isprepliću, da jedni druge osiguravaju. To su duboki plodovi poslušnosti, poslušnosti sina ocu, briga oca za sina. Drugi osigurač je otvorenost: slušam, želim razumjeti, govorim, želim se izraziti, otvorenost srca, što znači biti u istini. A istina oslobađa. U našim djelima i riječima odražava se Gospodin u kojega smo uronjeni po sakramentima, po Crkvi, po našem radu na sebi. Treći osigurač je suradnja.

Gospodin ima toliko povjerenja da nam je povjerio da mu pomognemo kopati kanale da struja milosti dođe do svakoga. Tamo gdje ne mogu doći svećenik i biskup, možeš doći ti i obrnuto. Svatko od nas ima priliku doći do nekoga do kojega nitko drugi nema priliku doći. Da drvo koje sahne nahranimo Kristovim plodovima, da ga ozdravimo svojim lišćem: to su dobra riječ, dobar savjet, dobra uputa, dobro razlučivanje, dobar ukor“ rekao je p. Sebastijan.

Istaknuo je i značaj toga da trebamo jedni druge. Laici trebaju svećenike, redovnike, biskupe i obrnuto. „Osobno kao svećenik, doživio sam procvat baš u suradnji s laicima. Naša suradnja meni je razotkrila moje svećeništvo, a laicima njihov identitet i njihovo poslanje kao laika. Prizma svega toga je da spasiš svoju dušu. To je Isusova želja. Da imamo život u izobilju, da njegova radost bude u nama i da budemo jedno. To ozdravlja već ovdje i vodi u spasenje“ rekao je p. Sebastijan, podsjetivši na sv. Ignacija koji sve započinje od načela, temelja i kaže: ‘Čovjek je stvoren da Gospodina Boga hvali, da ga štuje, slavi, časti, da mu služi i tako spasi dušu svoju’. Sve ostale stvari koje su mu dane, koje su stvorene na korištenje, ukoliko ga ne vode tom cilju, neka bude slobodan ostaviti ih.

U ime sudionika nacionalnog susreta, p. Sebastijan mons. Puljiću je rekao: „Oče nadbiskupe, tu ste kao naš pastir. Mi Vas trebamo, podržavamo Vas, obećavamo Vam našu podršku i našu molitvu, post, pokoru, sve što ovce prema svom pastiru imaju kao svoje poslanje. I sinovsku i kćerinsku ljubav. Mi vas sinovski i kćerinski volimo“.

U zahvalnosti za njihov pohod Zadru i prisutnost u Crkvi, nadbiskup Puljić je istaknuo značajnima poslušnost, otvorenost i suradnju o kojima je govorio p. Sebastijan kao bitnim sastavnicama i karizmatskog djelovanja. Pohvalio je njihovo slavljeničko pjevanje na misi i članovima ODS-a poručio: „Lijepo je vidjeti kako Duh Sveti djeluje i puše preko vas na sve strane svijeta. Neka Bog blagoslovi vaše nastojanje oko dobra Crkve“.