Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkrivena spomen-ploča na mjestu nekadašnjeg kapucinskog samostana u Zagrebu

Zagreb (IKA )

U srijedu 10. listopada, točno sa zvukom „gričkog topa“' i otkucaj zvona crkve Sv. Katarine i grkokatoličke crkve Sv. Ćirila i Metoda u 12 sati, uslijedila je svečanost otkrivanja spomen-ploče na mjestu postojanja nekadašnjega prvog kapucinskog samostana u Zagrebu.

Događaj je upriličen kao svojevrsni uvod u obilježavanje visokog jubileja 400 godina od dolaska i gradnje kapucinskog samostana na zagrebačkom Gornjem gradu (Griču), a koji će biti obilježen Međunarodnim znanstvenim simpozijem 12. i 13. listopada u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu (Kaptol 29A), kao i završnim liturgijskim slavljem koje će 28. listopada u crkvi Sv. Leopolda u Zagrebu (Gornja Dubrava) predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Na početku sve okupljena sudionike kratkim govorom pozdravio je provincijal fra Jure Šarčević, posebno navodeći da su franjevci kapucini u Zagreb došli na poziv Sabora te da je njihov plodonosan rad na duhovnom i materijalnom planu prekinuo car Josip II. koji je samostan raspustio 1788. Nakon provincijala svima okupljenima prigodnim riječima obratio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ističući na poseban način blizinu franjevaca kapucina običnim ljudima kako u prošlosti, tako i u ovo naše vrijeme. Posebno je istaknuo privrženost hrvatskog vjernika štovanju kapucina sv. Leopolda B. Mandića, a što se na poseban način vidjelo za vrijeme njegova boravka u Zagrebu u travnju 2016. godine.

Nakon toga provincijal fra Jure i gradonačelnik Bandić zajedno su otkrili spomen-ploču s natpisom: „Na ovom prostoru bio je sagrađen kapucinski samostan s crkvom na čast Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije. Kamen temeljac svečano je položen 5. svibnja 1618. godine. Odlukom cara Josipa II. samostan je ukinut 1788. godine, a fratri kapucini morali su napustiti Zagreb. Spomen ploču postavlja Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda B. Mandića i Grad Zagreb u prigodi 400. obljetnice dolaska franjevaca kapucina u Zagreb“.