Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: spomen-ploca

Spomen-ploča i molitva za ubijene Bošnjačane

U kapelici prošteništa Drage Gospe Bošnjačke u utorak 13. travnja otkrivena je i blagoslovljena spomen-ploča ubijenim civilima i vojnicima nastradalim po ulasku jedinica Jugoslavenske armije u Bošnjake 13. travnja 1945.

Otkrivena spomen-ploča o pastoralnom djelovanju Riječke Majke

U ponedjeljak 27. rujna u dominikanskoj samostanskoj crkvi svetoga Jeronima proslavljan je drugi dan trodnevne priprave za svetkovinu svetog Jeronima, a ujedno i treći dan trodnevne duhovne priprave oči obljetnice preminuća službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić. Nakon mise i prigodnog predavanja u kapeli Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije održan je svečani čin otkrivanja spomen-ploče o pastoralnom djelovanju Riječke Majke u tome prostoru.

Spomen na ubijenog svećenika Dragutin Jesiha

U povodu 75. obljetnice smrti ščitarjevskog župnika Dragutina Jesiha, u župnoj crkvi u Šćitarjevu, nakon misnog slavlja u nedjelju 24. studenoga predstavljena je knjiga zauzetog vjernika laika Ivana Nađa „Ščitarjevski župnik, mučenik Dragutin Jesih i braća svećenici obitelji Jesih“ u izdanju Glasa Koncila te je u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom na vanjskom zidu župne crkve postavljena spomen-ploča tom svjedoku katoličke vjere, ubijenom od nepoznatih počinitelja i pod nerazjašnjenim okolnostima 20. studenoga 1944. godine.

Zahvala Družbi kćeri Božje ljubavi u Legradu

Na zgradi stare osnovne škole u Legradu u znak zahvalnosti Družbi kćeri Božje ljubavi na radu u župi Presvetog Trojstva, ali i čitavoj općini Legrad, otkrivena je u subotu 12. listopada spomen-ploča.

Otkrivena spomen-ploča Antoniu Rendiću Ivanoviću

Spomen–ploča liječniku Antoniu Rendiću Ivanoviću (1896.–1993.) za kojega je pokrenut postupak beatifikacije postavljena na njegovoj rodnoj kući u Sutivanu na otoku Braču, otkrivena je u četvrtak 12. rujna uz prigodnu svečanost u organizaciji Općine Sutivan i Narodne knjižnice Sutivan.

Kočerin: Spomen-ploča ubijenim fratrima i vjernome puku

Ispred župne crkve na Kočerinu, u predvorju i crkvenome parku, u povodu Petrovdana podignuta je velika spomen-ploča nevino ubijenim fratrima u župi Kočerin, ubijenim fratrima rodom iz župe, te vjernome puku koji je stradao u Drugome svjetskome ratu.

Spomen ploča vlč. Zvonimiru Brumniću

Prigodom obilježavanja 20. obljetnice smrti velečasnog Zvonimira Brumnića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, na njegovoj rodnoj kući u selu Funčići, postavljena je, u subotu, 16. veljače, spomen ploča njemu u čast. Svećenik Zvonimir Brumnić, humanist, dobročinitelj i domoljub, poznat je kao jedan od najužih suradnika mons. Bože Milanovića oko pripojenja Istre matici Hrvatskoj.

1 2