Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkrivena spomen-ploča mučenicama iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog

Zagreb (IKA)

U povodu obilježavanja 150. obljetnice dolaska sestara milosrdnica u Mariju Bistricu i 75. obljetnice djelovanja sestara u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju, 29. listopada 2023. nakon misnog slavlja, otkrivena je u Mariji Bistrici spomen-ploča  mučenicama iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Misno slavlje je predvodio biskupski vikar za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. mr. Marko Kovač. Okupljene je na početku misnoga slavlja pozdravio rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević. Na misi su sudjelovale vrhovna glavarica Družbe s. M. Jelena Ikić i provincijalna poglavarica Provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – Zagreb s. M. Barbara Vručina.

Preč. mr. Marko Kovač u homiliji se  između ostaloga osvrnuo i na 150. obljetnicu života i rada sestara milosrdnica u Mariji Bistrici te istaknuo da je u riječi „milosrdnice“ sadržana riječ „srce“. „Srce je ono što nije stvoreno samo za zemlju, nego za vječnost. Budući da su sestre odlučile slijediti siromašnog Isusa, one čine dobro odričući se svoga da bi drugima bilo bolje. Samo tako mogle su izdržati različite pritiske, prijetnje i zabrane vršenja karizme, ali one se nisu dale sputati i evo ih u 150. obljetnici“, rekao je propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja, u cinktoru je blagoslovljena spomen-ploča sestrama milosrdnicama, koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća mučenički stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri. To su: s. Žarka Ivasić (strijeljana na gospićkom groblju 16. svibnja 1946.), s. M. Kornelija Horvat (mučena u Hvaru 1944.), s. Lipharda Horvat, s. Geralda Jakob i s. Konstantina Mesar (bačene u Jazovku 1945.), s. Blanda Stipetić (strijeljana u Zagrebu 1945.) i s. Trofima Miloslavić (od posljedica mučenja umrla u Rimu 1950.). Spomen-ploču su o 150. obljetnici dolaska sestara u Mariju Bistricu postavili Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije te Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga (Zagreb) kao trajni spomen na prisutnost sestara u tom mjestu i žrtvu koju je Družba po svojim sestrama podnijela u Drugom svjetskom ratu i poraću.