Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otkrivena spomen-ploča blaženom Ivanu Merzu

Zagreb (IKA)

Spomen-ploča hrvatskom intelektualcu, piscu, doktoru znanosti, blaženiku Ivanu Merzu svečano je otkrivena 17. veljače u ulaznom predvorju glavne zgrade Knjižnica grada Zagreba. Spomen-ploča postavljena je u Starčevićevu domu, zgradi u kojoj je blaženik živio posljednjih devet godina života, objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Spomen-ploču, rad akademskog kipara Petra Ćuje, koja sadrži i reljef blaženog Ivana Merza, a koji je rad pok. akademskog kipara i svećenika, o. Marijana Gajšaka SJ, zajednički su postavili Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Postulatura za kanonizaciju bl. Ivana Merza, a otkrili su je Veliki meštar Družbe prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski i postulator prof. dr. sc. o. Božidar Nagy SJ, Zmaj od Slavonskog Broda.

Glazbom uokvirena svečanost započela je i završila prigodnim nastupom Akademskog muškog zbora FER-a (u komornom sastavu) uz skladbe Miha Demovića „Zdravo Tilo“ i veličanstveni „Slavopjev“ Ivana pl. Zajca, Zmaja Podtrsatskog.

Na svečanosti se okupilo 50-ak intelektualaca i kulturno-duhovnih djelatnika, a na svečanosti je uime zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, kao i u ime Zagrebačke nadbiskupije, sudjelovao vlč. mr. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Spomen-ploča postavljena je prigodom 20. obljetnice beatifikacije Ivana Merza i 100. obljetnice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza i uvođenja Katoličke akcije. Dr. Ivan Merz živio je u Starčevićevu domu od 1919. do 1928. godine. Bio je profesor, književnik, odgojitelj, suosnivač Hrvatskog orlovskog saveza, apostol mladeži, istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja, promicatelj liturgijske obnove i prvi provoditelj Katoličke akcije u Hrvatskoj. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. godine, kao prvoga hrvatskog vjernika-laika, blaženikom Katoličke Crkve.

Otkrivanje spomen ploče bl. Ivanu Merzu