Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa posjetio prihvatilište za oboljele od HIV-a

Panamá (IKA)

Papa Franjo posjetio je u nedjelju 27. siječnja prihvatilište Casa hogar del buen Samaritano (Obiteljski dom dobrog Samarijanca) u kojem se pruža skrb za siromašne i oboljele od HIV-a lišene obiteljske i financijske podrške. Prihvatilišni centar je osnovan 2005. godine uz potporu Crkve u Panami.

Papu su pozdravila četvorica ravnatelja crkvenih ustanova koji pomažu mladima (Casa Hogar del Buen Samaritano, Centar Ivan Pavao II., Hogar San José i Kkottongnae Panama).

Ova kuća, i svi centri koje predstavljate, znak su novog života koji nam Gospodin želi dati, rekao je Papa u svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u Obiteljskom domu dobrog Samarijanca. Lako se osvjedočiti u vjeru pojedine braće i sestara kad je vidimo na djelu u vidanju rana, pružanju nade i poticanju vjere. Ovdje se ne rađaju nanovo samo oni koji bi se mogli zvati ‘primarni korisnici’ vaših kuća; ovdje se Crkva i vjera neprestano rađaju i obnavljaju kroz ljubav. Počinjemo se ponovno rađati kad nam Duh Sveti daruje oči da vidimo druge ne samo kao naše susjede – što je već po sebi puno – nego i kao naše bližnje, rekao je Papa u prigodnom obraćanju štićenicima, volonterima i djelatnicima Doma.

Ovdje se može opipljivo dotaknuti „tiho i majčinsko lice Crkve koja je sposobna prorokovati i stvarati kuće, stvarati zajednice“, posvjedočio je papa Franjo: „Lice Crkve koje se obično ne vidi i prolazi nezapaženo, ali je znak konkretnog Božjeg milosrđa i nježnosti, živi znak radosne vijesti o uskrsnuću koje danas djeluje u našem životu. Stvarati ‘dom’ znači stvarati obitelj; to znači učiti osjećati se jedni s drugima povezani vezama koje nadilaze veze korisnosti i svrsishodnosti. Stvarati dom znači omogućiti proroštvu da poprimi konkretni oblik… To znači stvarati veze koje se izgrađuju jednostavnim, svakodnevnim gestama koje svi možemo učiniti“, rekao je Papa.

Tijekom održavanja programa u dvorištu prihvatilišta nalazilo se 60 štićenika. Nakon kratkog pozdravnoga govora direktora Casa Hogar Buen Samaritano, Juana Diaza, te prikazivanja promidžbenog videa o Centru Papa je blagoslovio kamen temeljac za dva nova centra za pružanje pomoći ljudima u nevolji.