Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 50. obljetnice župe Bezgrešno začeće BDM na Puntamici i blagoslov mozaika „Uskrsnuće"

Zadar (IKA)

Župa Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije na Puntamici u Zadru proslavila je pedeset godina postojanja na proslavi svoje zaštitnice i župne svetkovine Bezgrešnog začeća BDM koncelebriranim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u subotu 8. prosinca predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Uz svoj zlatni jubilej, župa je zalaganjem puntamiškog župnika don Igora Ikića darivana kamenim mozaikom „Uskrsnuće” čiji je autor prof. Mate Ljubičić, akademski umjetnik. Mozaik se nalazi na zidu iza oltara u župnoj crkvi. Za vrijeme mise blagoslovio ga je nadbiskup Puljić, poželjevši da se preobražavamo u Krista čiju sliku štujemo.

Mozaik prikazuje Isusa koji uzlazi iz osvjetljenog groba u svjetlo plavo-bijelog neba. Grob iz kojega Isus izlazi je u raspadu. Krist kao vertikala između neba i zemlje ide u nebo, u ruke Bogu Ocu. Isus nosi križ s kojega se vijori zlatna zastava, simbol pobjede, a zamotala se oko Isusova uskrslog tijela na kojemu su vidljive i krvave rane raspeća. Na lijevoj strani mozaika su žito i klasje, na desnoj strani grožđe i vino, kalež s hostijom; klasje kao kruh i vino kao Isusova krv, simboli euharistije. Na desno u podnožju središnjeg dijela mozaika nalaze se i tri križa, znak golgote. U dnu središnjeg dijela je i prizor bijele crkvice s križem, znak koji predstavlja prirodnu dušu našeg čovjeka vjernika, posvećeno mjesto gdje se Uskrsloga liturgijski slavi. U dnu lijevog dijela nalazi se i znak Pax Christi, poruka mira koju nam je Krist donio svojom pobjedom nad križem i smrću.

To je umjetničko djelo jedinstveno u Hrvatskoj i šire po svojoj monumentalnosti, načinu i minucioznosti izrade. Veličina mozaika iznosi šest metara visine i šest metara širine (središnji dio mozaika iznosi tri metra, a s dvije bočne strane po metar i pol). Mozaik se sastoji od 150.000 komada murano kamenčića koji su stigli iz Venecije. Veličina svake te murano pločice iznosi 12 mm x 6 mm, neki su čak i manji. Mozaik sadrži 22 nijanse boja murano pločica. Svi ti kamenčići postavljeni su na ploče. Mozaik se sastoji od 62 ploče, veličina svake iznosi 75 cm x 75 cm. Svaka ploča teži do 60 kg. Te su se ploče lijepile najjačim ljepilom u jedinstvenu cjelinu mozaika na zidu crkve, u dubinu zida ploče su se pričvršćivale metalnim držačima i međusobno su se spajale metalnim šipkama. Ljubičić je htio da murano bude na betonskoj površini, da se vidi da je to djelo od kamena na podlozi betona, ne umjetna tvorevina, nego da ta dva materijala surađuju.

Župnik Ikić zahvalio je prof. Ljubičiću „što je hrabro ušao u tu veliku avanturu i veliki posao koji je poklon za 50. obljetnicu postojanja župe“. U uvodnoj riječi don Igor je rekao da se na toj misi sjećamo „svih koji su sebe ugradili u život župe; zadarskih nadbiskupa koji su je osnovali, pokojnih svećenika, redovnika i redovnica, župljana, svih koji su tu djelovali i ugradili sebe u tu obljetnicu. Molit ćemo da budemo otvoreni Duhu Svetom. Da nas on vodi, da budemo njegovi suradnici u izgradnji Crkve i na spasenje duša“ rekao je don Igor. Na kraju mise dvije pjesme izveo je župni Zbor mladih koji su uz župni jubilej izdali CD autorskih pjesama.

Župa Bezgrešnog začeća BDM nalazi se u zadarskom predjelu Borik i Puntamika. Osnovana je dekretom kapitularnog vikara mons. Marijana Oblaka 5. kolovoza 1968. U prizemlju novoizgrađene kuće 25. kolovoza 1968. zadarski nadbiskup Oblak prvi put slavio je misu sa župnikom toga predjela fra Eugenom Zaninovićem i novoimenovanim župnikom don Ivanom Mustaćem. U sklopu pastoralnog centra nalazi se i stan sestara kćeri Božje ljubavi koje djeluju u župi. Od 1982. g. na području župe nalazi se misijska kuća redovnika Verbita.

Ključne riječi:
nadbiskup Želimir Puljić