Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA)

U subotu, 15. prosinca u Sarajevu je proslavljen spomendan bl. Drinskih mučenica. Svečanu misu u crkvi Kraljice Svete Krunice, koja je ujedno i mjesto štovanje blaženica, predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, u koncelebraciji s kanonikom mons. Pavom Jurišićem, mons. Slađanom Ćosićem, otpravnikom poslova apostolske nuncijature na Tajvanu, rektorom KBF-a dr. Josipom Kneževićem, rektorom crkve vlč. Ljubom Zelenikom i još 16 svećenika.

Prije početka Misnoga slavlja srdačan pozdrav biskupu Sudaru i svim nazočnim svećenicima, redovnicama, bogoslovima i ostalim vjernicima uputio je vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve i odgojitelj mladih u internatu „Sveti Josip“. Poseban pozdrav upućen je s. Gordani Igrec, provincijalnoj glavarici, koja je ovom prilikom, zajedno sa s. Milkom Srša, provincijalnom ekonomom, bila u službenoj vizitaciji samostanske zajednice u Sarajevu.

Pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar

Biskup Sudar je u propovijedi govorio o značenju mučeništva, smislu prolivene krvi, koja je, kako je rekao, „počelo, snaga i simbol života“, i čudu Božje milosti po kojoj Bog „u svakom zlu, u svakoj mržnji, nekako nađe načina kako će utkati svoju milost, svoju dobrotu, svoju ljubav koja onda sve otkupljuje“. Zapitavši se „kako je moguće da Božja ljubav, Božja milost tako duboko pusti korijenje u srce jednog jednostavnog ljudskog bića da do te mjere voli život da iz ljubavi prema tom životu žrtvuje život“, kazao je da „veličinu života čini njegova nedodirljivost, njegova svetost i njegova povezanost s Kristom, od kojega nas, kako kaže sv. Pavao ‘ni smrt ne može rastaviti’.“ Drinske mučenice su posvjedočile da je moguće dati život iz ljubavi prema životu samo onda kada se ta ljubav pretvara u ljubav prema Bogu koji daje život. Svemu onome što se u jednom dijelu Bosne događalo, kada je prolivena krv od oko 8 000 ljudi, i svemu onome što se činilo da će sve uništiti, sestre su dale drugo značenje, svjedočile su da život ima drugi smisao i da je ljubav ta koja na kraju uvijek pobjeđuje, jer da nije tako rat nikada ne bi prestajao. „Tek kada se sve ovo razumije, vidi se koliko je velika ljubav Božja prema čovjeku“, rekao je biskup Sidar te naglasio da su Drinske mučenice „najprije zaštitnice dostojanstva ljudskoga života, njegove svetosti, a onda zaštitnice i zagovornice neraskidivog veza između Boga stvoritelja i stvorenja, između Otkupitelja i otkupljenoga, između krvi na križu i krvi svih mučenika.“

Na kraju mise biskup Sudar i svećenici su se uputili do oltarne slike bl. Drinskih mučenica i sa svim nazočnima izmolili molitvu za njihovo proglašenje svetima.

Molitva za proglašenje svetima Drinskih mučenica

 

Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Proslavi spomendana prethodila je trodnevna priprava: molitva krunice, litanije bl. Drinskih mučenica te misa s prigodnom propovijedi. Trodnevnicu su predvodili mons. Tomo Knežević, fra Zvonko Miličić i mons. Anto Ćosić.

Nakon misnoga slavlja uslijedilo je druženje svećenika, redovnica i vjernika sa sestrama sarajevske zajednice u internatskoj blagovaonici.

Vjernici okupljeni na misi u u crkvi Kraljice Svete Krunice u Sarajevu