Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Sveta Mala Terezija u Banja Luci

BANJA LUKA (IKA)

U župi i dijecezanskom svetištu Svete Male Terezije u banjolučkom naselju Presnače proslavljena je svetkovina ove svetice i 150. obljetnica njezina rođenja. Toga dana je i godišnjica posvete župe crkve njoj posvećene.

Na proslavi svoje zaštitnice sv. Male Terezije okupio se veliki broj vjernika, a misno slavlje predvodio je mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki uz suslavlje preč. Žarka Vladislava Ošapa, župnika i dekana banjolučkog, domaćeg sina ove župe, fra Domagoja Šimića, župnika i gvardijana petrićevačkog, te mons. Ivice Božinovića, župnika i čuvara presnačkog svetišta.

Biskup je u svojoj propovijedi predstavio lik svetice i pozvao je nazočne da, ma gdje bili, budu poput nje snažni svjedoci svoje katoličke vjere, na ponos „svojoj Crkvi i svome narodu“. Podsjetio ih je i na žrtvu koju su na ovom mjestu „zapečatili svojom krvlju vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić 12. svibnja 1995.“.

Skladno liturgijsko pjevanje predvodila je vjeroučiteljica Blaženka Ivekić, koja se pobrinula i za ukrašavanje crkve, koja je toga dana bila okupana ružama, simbolom Svete Male Terezije, a vjernici su ih blagoslovljene ponijeli svojim kućama nakon svete mise.

Župnik je na kraju mise zahvalio svima nazočnima na dolasku, podsjetivši ih da mala zajednica katolika u Presnačama, preostalih nakon progona tijekom ratnih godina, održava „svjetlo vjere u ovom kraju“. „Malo nas je, ali tu smo i tu ostajemo, kako biste i vi imali gdje doći“, naglasio je i pozvao ih da što češće posjećuju svoj rodni kraj, jer je to „ohrabrenje nama preostalima“.

Ključne riječi:
Banja Luka sveta Mala Terezija