Budi dio naše mreže
Izbornik

Srednjoamerički biskupi o mladima i migrantima

Vatikan (IKA)

U tijeku godišnjeg zasjedanja u Hondurasu srednjoamerički biskupi u svjetlu nedavne Sinode usredotočili su se na mladež i Svjetski susret mladih koji će se u siječnju održati u Panami. U poruci po završetku zasjedanja uputili su poruku naslovljenu: „… Tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga, kako i činite" (1Sol 5,11)“ .

U poruci su upozorili da se mladi, koji čine najveći dio stanovništva na tom području, suočavaju s izazovima kao što su utjecaj tehnoloških promjena na komunikaciju, prisilne migracije, nedostatak mogućnosti za osobni razvoj, nametanje rodne ideologije, te jaka i široko rasprostranjena korupcija u društvu, što njihovu budućnost čini neizvjesnom i često rezultira slabošću, tjeskobom, nesigurnošću i usamljenošću, prenosi Vatican News pisanje agencije Fides. Biskupi se zalažu za ostvarenje smjernica „slušati, hodati i formirati”, proizašlih s nedavne Biskupske sinode o mladima, onako kako je i uskrsli Krist postupio prema učenicima na putu u Emaus. Također pozivaju tisuće mladih ljudi koji su primili sakrament potvrde, koji je u njima ojačao život učenika misionara, da, kao oni koji su doživjeli susret s Uskrslim, naviještaju Isusa Krista drugim mladima, a posebice onima koji nikada nisu čuli za Njega.

Srednjoamerički biskupi, osim toga, ističu hitnu potrebu za političkom formacijom kršćana koji bi djelovali prema vrijednostima Evanđelja i tako na bolje promijenili trenutačno stanje na tom području koje je obilježeno teškoćama, nesigurnošću, slabim institucijama i slabom demokracijom. Biskupi također potiču na solidarnost s Nikaragvom te se pridružuju želji za mirom, pravdom, slobodom i iskrenim dijalogom u toj zemlji. U vezi s migracijama, podržavaju inicijativu Katoličke Crkve za stvaranje srednjoameričke, latinskoameričke i karipske crkvene mreže za migracije, raseljavanje, izbjeglištvo i trgovinu ljudima (CLAMOR).