Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski židovski kongres pozdravio molitveno-komemorativni susret ispred zagrebačke katedrale

New York (IKA)

“Svjetski židovski kongres najiskrenije pozdravlja snažnu komemoraciju koju je prošli tjedan održala Katolička crkva Hrvatske u čast žrtvama Holokausta i ohrabrena je snažnim govorom kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, u kojem je proglasio neprihvatljivim dopuštanje ponovnog pojavljivanja antisemitizma“, izjavio je direktor i izvršni potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa Robert Singer.

„U 74 godine od kad je završio Holokaust, židovski svijet bio je zabrinut Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i glorifikacijom koju je iskazivala ustaškim nacionalistima i užasnim zločinima koje su počinili u suradnji s nacistima i njezinim stalnim nastojanjima da zataškava tragediju koju je židovska zajednica pretrpjela zajedno s ostalim manjinama tijekom Drugog svjetskog rata“, smatra Singer.

“U trenutnom ozračju rastućeg antisemitizma i revizionizma Holokausta u Europi, od ključne je važnosti da se Katolička crkva u Hrvatskoj pomiri sa zločinima svojih sunarodnjaka i osigura da se njihove počinitelje ni na koji način ne rehabilitira. Također je neophodno da Crkva radi zajedno s vladom i u suradnji sa židovskom zajednicom na zaustavljanju zamagljivanja povijesti i veličanja nacističkih suradnika“, izjavio je Singer a prenio Svjetski židovski kongres na svojim službenim mrežnim stranicama.

“Službena komemoracija održana 24. siječnja ispred zagrebačke katedrale nesumnjivo je ohrabrujući i gotovo čudesan korak naprijed Crkve u rješavanju najmračnijih trenutaka svoje povijesti, nešto što je židovska zajednica u Hrvatskoj čekala više od sedam desetljeća”, dodao je Singer u svom osvrtu na molitveno-komemorativni susret ispred zagrebačke katedrale u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta održan 24. siječnja.

„Zahvaljujemo Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj na ovom potezu bez presedana i nadamo se da je to početak novog razdoblja sjećanja na Holokaust i borbe protiv antisemitizma u zemlji“, dodao je Singer.