Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje za poginule i preminule članove brigade Tigrovi

Zagreb (IKA)

Obilježavanje dvadesetdevete obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrova 5. studenoga započelo je misnim slavljem za sve poginule, nestale i preminule članove brigade.

Misno slavlje u crkvi Sv. Križa u Sigetu predvodio je vojni kapelan u Đakovu don Vladislav Mandura. U homiliji je podsjetio na pročitani evanđeoski odlomak koji kao da je pisan na početku Domovinskog rata te istaknuo: “Domovina želi postati slobodnom. Svi su pozvani na gozbu. Ali, mnogi traže ispriku. Mnogi je, čini mi se, i nađoše. Ali bilo je puno onih koji su bili dostojni te gozbe!”

Potom je dodao: “Domovina je obranjena srcem, ljubavlju, vrijednostima većima od ljudskog života. Zato mi, kad se sjećamo poginulih i nestalih, nismo samo tužni nego i ponosni i zahvalni. Zato njihov život koji je prošao i kojeg nema ovdje na zemlji, nama ostaje trajno nadahnuće i oni nam govore tim svojim ugaslim životom.”

Don Vladislav okupljene je pozvao da, svatko na svom mjestu, raste u ljubavi prema Bogu, ljudima i domovini: “Mi ovdje smo oni kojima je domovina svetinja, oni kojima je dobro našega naroda sveto, oni koji su spremni za ta dobra podnijeti žrtvu. To znači biti hrvatski vojnik, to je značilo biti hrvatski branitelj i tu nam je Isus bio učitelj.”

Domovina je obranjena srcem, ljubavlju, vrijednostima većima od ljudskog života. Zato mi i kad se sjećamo poginulih i nestalih, nismo samo tužni nego i ponosni i zahvalni.

Ministar hrvatskih branitelja i jedan od prvih članova Tigrova Tomo Medved za IKA-u je rekao: “Iznimno je važno na početku svakog našeg obilježavanja kroz molitvu i svetu misu prisjetiti se naših poginulih, nestalih i umrlih prijatelja, ali i pomoliti se i za nas žive, pomoliti se za našu domovinu da nam Bog podari mudrosti i snage da se znamo i možemo nositi s izazovima koje nam donosi svaki novi dan. Uloga Prve gardijske brigade bila je zaista iznimno velika u obrani domovine od 1990. godine, prvo kroz postrojbe Specijalne policije, a kasnije i Prve gardijske brigade. Nažalost, tu je i velika žrtva 367 naših poginulih prijatelja. Šestorica ih se još vijek vode kao nestali. Imamo velik broj umrlih nakon Domovinskog rata, a velik broj naših kolega prošli su torture srpskih koncentracijskih logora… Ali pobjedom u Domovinskom ratu, i Tigrovi i sve druge postrojbe Hrvatske vojske i policije, odgovorili su na izazov koji je tada postavljen pred hrvatski narod. Ponosni smo što pripadamo generaciji koja je dobila priliku ispuniti tisućljetni san našega nacionalnog bića.”

Misnom slavlju nazočili su članovi brigade, njihove obitelji i prijatelji suborci, ministri Medved i Krstičević te predstavnici Glavnoga stožera. Nakon misnoga slavlja obilježavanje Dana brigade nastavljeno je u vojarni Croatia – Tigrovi u Novom Zagrebu te u Spomen domu “Tigrova” u Rakitju.