Budi dio naše mreže
Izbornik

Vicedmiral Robert Hranj novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga

Zagreb (IKA)

U nazočnosti najviših državnih dužnosnika u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” u Ministarstvu obrane u Zagrebu je u utorak 3. ožujka održana svečanost primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja. Svečanosti su nazočili također vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, generalni vikar Vojnoga ordinarijata don Marko Medo i vojni kapelan o. Zrinko Nikolić, SMM.

Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministri, umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, članovi Saborskog Odbora za obranu i drugi.

U svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović predao je stijeg Glavnog stožera Oružanih snaga RH novom načelniku Glavnog stožera OS RH, viceadmiralu Robertu Hranju.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović generalu zbora Mirku Šundovu uručio je odlikovanje „Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Predsjednik Milanović zahvalio je generalu Šundovu na besprijekornom i časnom obnašanju dužnosti načelnika Glavnog stožera OS RH, a novome načelniku viceadmiralu Hranju poželio uspjeh u stvaranju moderne Hrvatske vojske.

Ministar Krstičević je za viceadmirala Hranja kazao kako je vrhunski časnik, hrvatski branitelj i sudionik Domovinskog rata, školovan u Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom vojne karijere obnašao je niz zahtjevnih i odgovornih dužnosti u Ministarstvu obrane i u Hrvatskoj vojsci. Kao jedan od ključnih časnika u Hrvatskoj vojsci admiral Hranj upoznat je sa stanjem u obrambenom resoru te s projektima i aktivnostima u Hrvatskoj vojsci.

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, viceadmiral Robert Hranj zahvalio je svima koji su mu svojom odlukom i suglasnošću iskazali povjerenje da obnaša, kako je rekao, ovu časnu i odgovornu dužnost. Naglasio je nekoliko temeljnih načela svog postupanja i djelovanja kao načelnika Glavnog stožera: zakonitost postupanja, osiguranje spremnosti HV-a za zadaće i zaštitu sigurnosti svakog pojedinca.

„Inzistirat ću na redu i stezi kao temeljnim preduvjetima za to što ću promovirati i osiguravati, prvenstveno osobnim primjerom, ali i kroz sustav zapovijedanja i nadzora”, kazao je Hranj.

General Šundov zahvalio je svojim suradnicima i članovima obitelji koji su ga pratili tijekom njegove vojničke karijere, kazao je kako je ponosan na svoj rad te sve ono što je sa svojim suradnicima učinio za vrijeme obnašanja dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH.

„Bez moje obitelji ne bih postigao sve ovo što jesam. Zahvaljujem hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote, hvala svim mojim suborcima na čelu s generalom Gotovinom. Zahvaljujem Bogu što sam ostao živ u Domovinskom ratu i sada ga molim još za malo zdravlja”, rekao je Šundov, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnog ordinarijata.