Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencija bratstva Exitus u Zadru

Zadar (IKA)

Konferencija bratstva Exitus koju je organiziralo novoosnovano Vijeće Bratstva bl. Karla Austrijskog održana je u subotu 23. studenog u Zadru.

Susret je okupio osamdesetak braće iz cijele Hrvatske, ponajviše iz Zagreba, ali i predstavnike bratstava iz Zadra, Splita, Rijeke, Varaždina i Vinkovaca.

Sudionike Exitusa u katedrali Sv. Stošije susreo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić te im je uz dobrodošlicu uputio prigodnu riječ. Budući da je prvi dolazak bratstva Exitus na njihovu konferenciju u Zadar 2018. providonosno održan na blagdan sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, a on je primjer kreposne ostvarenosti muškarca kršćanina koji je beskompromisno vjeran Gospodinu, bratstvo Exitus, nadahnjujući se takvim primjerom sveca mučenika, nastavlja održavati svoje konferencije u Zadru uz blagdan sv. Krševana.

„Sv. Krševan veliki je Božji vitez i kateheta sv. Stošije. Krševan je veliki Božji čovjek koji je bio duhovna potpora sv. Stošiji da izdrži kada su njoj sudili. Govorio joj je: ‘Čeka te nebo, ostanimo vjerni svjedoci do kraja’. On je pravi Božji svjedok koji se nije plašio smrti ni progona jer se zaljubio u Isusa Krista i otkrio snagu u njemu“, istaknuo je mons. Puljić u nagovoru sudionicima Exitusa.

Pojašnjavajući što znači biti vitez, nadbiskup je naveo odlika koje rese viteza, prema odrednicama koje je sastavio John Salisbury.

Biti vitez znači prvenstveno braniti i štititi Crkvu i njen ugled. Crkva je Božji dar među nama. Crkva smo i mi, grešnici. Slabi jesmo, ali Isus nas je okrijepio, obdario Duhom Svetim i on kao utjelovljeni Krist nastavlja živjeti u Crkvi po svojoj Riječi, u sakramentima. Krist je tu, među nama, u nama. Zato je Crkva sveta, ne po nama. Nego jer je Isus vodi i utjelovljuje. Mi pokušavamo ići tragovima svetosti, biti što bolji, ali ona je sveta i treba je braniti, štititi. A na ovom svijetu mogu je štititi ljudi, članovi Crkve, vitezovi“, poručio je nadbiskup Puljić.

Druga osobina vezana uz viteštvo je boriti se protiv izdaje. „Izdaje je uvijek bilo. Isus je imao izdajnike među sobom, među svojim učenicima. Izdaja je napast, izdajnik je lako postati. Teško je ustrajati, teško je ostati vjeran. Jedna od odlika viteštva je učiniti da nas bude što manje izdajnika, pomoći ljudima da to ne postanu“, potaknuo je mons. Puljić. Treća karakteristika viteštva je poštovati vjerske službenike, one koji nastupaju u ime Isusa, koji dijele njegove sakramente. „Oni koji Isusov nauk šire i naučavaju, navješćuju, trebaju određeno poštovanje. Isus je rekao: ‘Mene su progonili i vas će progoniti. Mene su mrzili i vas će zamrziti’. Navjestitelj treba biti toga svjestan. Ali dobro je kao podrška i utjeha da ima ljudi koji poštuju vjerske službenike, a vitez to mora po svojoj službi, po svojoj dužnosti“, rekao je mons. Puljić.

Četvrto je otklanjati nepravdu od siromašnih. Biti na strani siromašnih, braniti ih od nepravde, pokušavati provoditi pravdu u ovom svijetu. Biti zaštitnici siromašnih i promicatelji pravde. Zatim, uvoditi i štititi mir u svakom kraju. „Mir je Božji dar, ali potrebno je i naše nastojanje da bude mira, da mir zavlada. Mi se moramo boriti za mir. Neprijatelj, đavao stvara nemir, razdor. Njegova je zadaća, gdje vlada mir, unesi što prije nemir – u obitelj, srca ljudi, u narode. Vitez čini suprotno. On stvara ozračje mira, bori se da mir zavlada i vlada u vlastitom srcu i u okruženju gdje živimo“, poručio je nadbiskup Puljić.

Odlika viteza je i proliti krv za svoju braću, ako treba. „Nema veće ljubavi od one kada brat daje život za brata. Zato je dobro da se okupljate, da se punite Božjim duhom, da se razumijete, molite jedni za druge i podržavate. Tako ćete biti dosljedni i dostojni štovatelji sv. Krševana. Drago mi je da ste ga otkrili i došli k njemu na hodočašće. Izrecite mu što želite, što osjećate da bi trebalo činiti u svom narodu, obitelji, kraju, župi. Stavite mu se na raspolaganje. Došli ste Krševanu jer vas on privlači, on je Božji vitez“, rekao je nadbiskup sudionicima, istaknuvši da su te viteške vrednote ujedno i evanđeoske. „To privlači, osobito nas koji želimo biti Božji vitezovi. Dragi članovi Exitusa koji se zanosite Riječju Božjom koja oduševljava i naše svece, i želite biti svjedoci Božje riječi, Božjeg nadahnuća, svjedoci u vremenu kada nam trebaju svjedoci. Neka vas Bog u tome blagoslovi, neka vas Sv. Krševan oduševljava svojim životom i viteškim odlikama. Marija neka bude trajno zagovornica na vašem putu i hodu prema svetosti“, poručio je mons. Puljić članovima bratstva Exitus uputivši im  apostolski blagoslov.

Fra Mate Bašić, duhovni voditelj Exitusa, zahvalio je Bogu na tom susretu i prijemu kod nadbiskupa. „Radost je biti u zadarskoj katedrali, moliti Boga i prikazati hodočašće za naše pastire, moliti za našu domovinu, za obitelji i sve koji prolaze kroz ciklus Exitus. To je 400 polaznika programa. Lijepa brojka, ali to je i velika odgovornost za sve nas – da budemo istinski svjedoci vjere. Martyr znači svjedok. Tu riječ prevodimo kao mučenik, ali zapravo znači svjedok – u svakodnevnici i svemu. Zato je važno da gajimo osobitu ljubav prema Crkvi, da iz ljubavi prema Crkvi na poseban način brinemo duhovno i na svaki drugi način i za pastire. Zato nam je drago da smo s nadbiskupom, da nam udijeli blagoslov, da i mi možemo bit apostoli Isusa Krista u svijetu u kojem živimo“, rekao je fra Mate.

Zahvalio je nadbiskupu što članove Exitusa uvijek lijepo primi kad dođu u Zadar. „Ta vaša pažnja koju imate prema nama, svaki Vaš govor koji nam upućujete i javno kada govorite i izričete primjere nade za naš narod, često spomenete ove mladiće, muževe, muškarce koji doista mogu biti velika nada i snaga u Crkvi kod nas ali i za čitav svijet“, poručio je fra Mate Bašić.

Nakon susreta s mons. Puljićem u katedrali sv. Stošije, fra Mate Bašić i fra Dragan Grizelj, župnik iz Hrastovice koji je i polaznik i duhovnik programa Exitus, predslavili su misu u crkvi sv. Šime za sudionike Exitusa pred otvorenim sarkofagom sv. Šimuna. O štovanju sv. Šimuna i svečevoj raki koja se nalazi iznad glavnog oltara okupljenima je govorio mons. Josip Lenkić, župnik župe sv. Šime i generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Nakon blagovanja u bratskom ozračju, konferencija je održana u dvorani samostana sv. Frane. Fra Mate je naglasio važnost dosljednog sudjelovanja u programu, ističući da komocija odvaja čovjeka od čovjeka, ali i čovjeka čini robom. “Budite primjer svojoj braći i budimo suputnici jedni drugima na putu do neba!”, potaknuo je fra Mate Bašić sudionike Exitusa.