Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Povjerenstva za misije, ekumenizam i međureligijski dijalog Zadarske nadbiskupije

Zadar (IKA)

Druga sjednica Povjerenstva za misije, ekumenizam i međureligijski dijalog Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika don Jerka Vulete održana je u dvorani sjemeništa „Zmajević“ u Zadru u utorak 26. rujna.

Povjerenik Vuleta govorio je o pripremi po župama za pomoć misijama osobito u listopadu koji se naziva misijskim mjesecom. Ususret Misijskoj nedjelji, u četvrtak, 19. listopada, u zadarskoj Župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu gdje je osobita aktivnost župljana za misije, na nadbiskupijskoj razini organizira se euharistijsko klanjanje za misionare i misije.

Na sjednici je najavljen još jedan nadbiskupijski događaj, održavanje susreta za suradnike misionara i prijatelje misija u studenom u zadarskom sjemeništu „Zmajević“, s ciljem da se i drugi zainteresirani potaknu sudjelovati u podršci misionarima. Na tom susretu prigodno izlaganje će održati s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj koja će predstaviti rad misija i mogućnosti što pojedinac i župe mogu učiniti za pomoć misijama.

U suradnji s Katehetskim uredom Zadarske nadbiskupije, Povjerenstvo će se prigodnim dopisom obratiti školama jer vjeroučenici također na različite načine sudjeluju i misijskim akcijama. Mogućnosti su podržati akcije Miva, za kupnju misijskih vozila, čemu doprinose i prilozi prikupljeni u poučnoj i zabavnoj akciji ‘Veseli kilometri’.

Član Povjerenstva don Zvonimir Ćorić posjetio je hrvatskog misionara don Velimira Tomića u Tanzaniji čiju je misiju Zadarska nadbiskupija svojevremeno pomogla. Don Velimir će svoje dugogodišnje misionarsko djelovanje okruniti izgrađenom župnom crkvom u njegovoj misiji Kisongo, što su prilozima pomogli i hrvatski vjernici.

Ovo ljeto u Zadarskoj nadbiskupiji boravilo je dvoje misionara: s. Erika Dadić rodom iz Poljica pokraj Zadra, misionarka u Kongu koja je, uz s. Mislavu Prkić, misionarka s najdužim misijskim djelovanjem iz Crkve u Hrvata, 48 godina. U Ninu i Zatonu boravio je don Luka Pranjić, misionar u Ekvadoru. Povjerenik Vuleta sudjelovao je ovog ljeta na godišnjem susretu hrvatskih misionara u Istri koji je okupio 17 hrvatskih misionara djelatnih na svim kontinentima.