Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka u Buliću

Zadar (IKA)

U mjestu Bulić koje pripada župi Sv. Mihovila Lišane u petak 17. siječnja svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika Bulića.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan franjevačkog samostana iz Karina fra Petar Klarić uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Bože Mandarića. Proslavi blagdana prethodilo je klanjanje pred presvetim sakramentom i večernjom misom koju je predvodio župnik fra Božo Mandarić.

„Slava sv. Antuna Pustinjaka u tome je što je, posvetivši se pustinjačkom načinu života, pošao najljepšim putem, a to je put kojim se slijedi Krista u evanđeoskim savjetima, siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Kada je nakon smrti roditelja s 18 godina naslijedio veliko bogatstvo i uzdržavanje maloljetne sestre, sv. Antun je sve bogatstvo razdijelio siromasima, a sestru povjerio na odgoj u djevojački dom. Kada biraš kao sv.Antun pustinjak, uvijek izaberi raspetog Krista, jer to je najveće bogatstvo u životu svakog  kršćanina. Neka nam sv. Antun bude primjer da uvijek budemo vjerni Kristu, svetoj katoličkoj crkvi i svojoj dragoj domovini Hrvatskoj”, rekao je u homiliji fra Petar Klarić.

Na kraju misnog slavlja fra Božo Mandarić zahvalio je fra Petru Klariću na propovijedi i svim vjernicima koji su sudjelovali u misi. Mješoviti crkveni zbor iz Vukšića animirao je slavlje pjevanjem tradicionalne starodrevene pučke „Vukšićke mise“, a ispred crkve nakon mise muška pjevačka skupina „Vukšićki bećari” uz okupljene vjernike zapjevala je pjesmu „Bulić, Vukšić i Lišane zajno to je jedno ogledalo sjajno“.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podizana je od 1892. do 1894. na temeljima srednjovjekovne crkve Sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u Sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988., srušen je zvonik na preslicu i pred Domovinski rat podignut novi. Crkvu su tijekom Domovinskog rata četnici do temelja srušili i odnijeli oba zvona koja do danas nisu pronađena.

Na istom mjestu 1999. započela je izgradnja nove crkve i zvonika s novim zvonima koja je dovršena 2003. Ispred crkve Sv. Antuna 2013. postavljena je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Srušena crkva Sv. Antuna Pustinjaka u Buliću

Spomenik don Petru Nekiću

Nova crkva Sv. Antuna