Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o Sinodi milosrdnim sestrama Svetoga Križa

Đakovo (IKA)

Ususret Danu posvećenoga života, a u okviru trajne formacije sestara đakovačke regije, Povjerenstvo za osobe posvećenoga života organiziralo je i ove godine susret u samostanu milosrdnih sestara Svetoga Križa u Đakovu. Predavanje i raspravu u petak, 19. siječnja vodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Biskupa Ćurića pozdravila je s. Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice, najavila temu i naglasila da ovo predavanje ne slušaju samo sestre u dvorani nego i sestre iz Doma sv. Josipa.

Naslov izlaganja bio je „Sinoda o sinodalnosti. Iskustva i poticaji prvoga zasjedanja.“ Susret je započeo te je i zaključen pjesmom „U zajedništvu Kristova poslanja“ koju je pretpjevao sam biskup.

Iz bogatog i opširnog predavanja istaknuto je kako je papa Franjo na prvoj skupštini sve podsjetio da je Duh Sveti prvi protagonist Sinode, pozivajući istodobno na posve slobodno iznošenje stavova i prijedloga, ali uvijek s poštovanjem svih drugih. Glavni relator sinode Jean-Claude Hollerich, luksemburški nadbiskup, inače isusovac, u svom je uvodu uputio nazočne kako su pozvani naučiti gramatiku sinodalnosti jer sinoda nije nikakav parlament u kojemu se sukobljavaju različita stajališta, nego je djelo zajedničkog razlučivanja, gdje Duh Sveti otvara umove i srca za nova stajališta. Biskup Ćurić istaknuo je kako je glavno bilo evanđeosko polazište – primjer Isusa s učenicima te Drugi vatikanski koncil. „Sinodalni pristup Crkvi želi gledati Crkvu kao zajedništvo koje se temelji na krštenju i dalje na sakramentima inicijacije, osobito s naglaskom na euharistiji. Sinodalna Crkva ne može se razumjeti drugačije nego unutar svoga zajedništva koje je uvijek poslanje navješćivanja i dubokog ukorjenjivanja evanđelja u sve dimenzije čovjekove egzistencije. Sinodalna Crkva jest Crkva slušanja. Ta je svijest plod iskustva sinodskoga hoda, a uključuje slušanje drugoga, ali po slušanju Riječi“, uputio je biskup Ćurić.

Uputio je zatim sestre da se treba sjetiti i nadahnuća II. vatikanskog koncila, jednog jako značajnog trenutka crkvenoga života, poslanja i zajedništva. „Mnogi kažu da ova sinoda želi postići da se obnovi koncilski duh u Crkvi, da bude još više u praksi“, uputio je i potaknuo na poticanje duha sinodalnosti npr. pjesmom „U zajedništvu Kristova poslanja“ na kraju mise ili pjesmom „Blagoslovi nas, Bože, u zajedništvu“. „Time se potiče duh sinodalnosti koji uvijek smjera na naše zajedništvo koje izvire iz naše pritjelovljenosti Kristu“, uputio je mons. Ćurić.

Nakon predavanja, koje je bilo konkretno i usmjereno na ostvarenje zajedničkoga sinodalnoga hoda Crkve, razvila se rasprava u kojoj su sestre iznijele svoja razmišljanja i pitanja.