Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan sv. Benedikta u zadarskom benediktinskom samostanu sv. Marije

Zadar (IKA)

Blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja benediktinskog reda, euharistijom koju je predvodio mons. Ratko Perić, proslavljen je u subotu 11. srpnja u benediktinskoj zajednici sv. Marije u Zadru.

“Nalazimo se na mjestu gdje je prisutna tisućgodišnja povijest Zadra. Tu je nastala benediktinska zajednica koludrica koje svakodnevno uzdižu svoje srce i svoj duh Bogu, slaveći Gospodina kroz Časoslov i u euharistiji. Što se sve događalo kroz minula stoljeća tijekom tisuću godina, koliko postoji samostan sv. Marije u Zadru? Tu su se zbivali veliki povijesni događaji”, istaknuo je mons. Perić, izražavajući radost što benediktinska zajednica još uvijek živi.

Sveti Benedikt  nas uči ljubiti Boga i čovjeka

“I danas živi duh sv. Benedikta na poluotoku u jezgri Zadra, da se može svakodnevno dizati taj duhovni plamen koji nam daje da možemo sve više ići putem sv. Benedikta koji nas uči ljubiti Boga i čovjeka“ poručio je mons. Perić, u zahvalnosti Bogu što je unatoč tolikom proteku stoljeća od rođenja sv. Benedikta u 5. st. u Nursiji, njegova prisutnost živa među nama i u 21. st.”
“Sv. Benedikt otišao je na studij u Rim gdje je zatekao raskalašeni život koji mu se nije svidio, pa se vratio u tišinu, u pećinu u Subiacu gdje je proveo nekoliko godina u samoći. Tu je ulazio duboko u sebe i uspostavio duhovnu vezu s Gospodinom. Tu je počeo stvarati Pravilo i vodstvo zajednice od koje je nastala benediktinska zajednica. I onda njegov odlazak u Monte cassino gdje je izgradio veličanstveni samostan i dovršio svoje Pravilo”, rekao je propovjednik, istaknuvši da Benediktovo Pravilo sadrži dvije temeljne riječi: Moli i radi.

“Te dvije tako jednostavne riječi, ali one sačinjavaju život. Dolaskom sv. Benedikta, Europa je obilježena tim riječima jer je Benedikt živio Božju misao i kulturu da se i mi danas možemo nadahnjivati na tim riječima”, rekao je mons. Perić.
Tumačeći navještaj Božje riječi, don Šime je rekao da Evanđelje donosi kako je među apostolima nastala prepirka tko bi od njih bio najveći.
“Eto čime se sve bave, što im je bilo u srcu i mislima – tko bi od njih bio najveći. Apostoli s tim mislima žele doći pred Gospodina. Isus im odgovara da kraljevi i vlastodršci gospoduju, vladaju. A među vama neka ne bude tako. Najveći neka bude poslužitelj. Ja sam posred vas kao onaj koji poslužuje. Ta riječ je nama upravljena. Tu riječ je živio sv. Benedikt”, istaknuo je mons. Perić, rekavši da ta prepirka među apostolima postoji i danas, počevši od obitelji, šire u raznim zajednicama, pa i u duhovnim i do razine međunarodnih odnosa.

Služenje je naš poziv

“Vlast, čast, gospodstvo nad drugima uvijek je u čovjekovoj oholosti i ono što čovjek želi – vladati. Na nama je da nam riječ evanđelja bude vodstvo. A u evanđelju je temeljna riječ – služenje. To je naš poziv”, potaknuo je mons. Perić.
Istaknuo je i riječ apostola Pavla da nas “zaklinje sa svom poniznošću, blagošću i strpljivošću, živite dostojno poziva koji ste pozvani. Podnosite jedni druge u ljubavi, trudite se sačuvati jedinstvo duha”.

“Svatko od nas ima svoju ćud. Nije jednostavno podnositi jedan drugoga. To je jako velika škola duhovnog života, izgrađivati sebe da mogu podnositi drugoga, koji nije isti kao ja. A ja bih želio da drugi bude kao i ja. Svatko od nas je originalno stvorenje sa svojim darovima i sa svojim karizmama. Pavao kaže ‘Zaklinjem vas’. To je jaka riječ. A kako je lijepo kad se živi jedinstvo duha, počevši od obiteljske zajednice, redovničke zajednice, društvene. Kad počnu trzavice i napetosti, to vodi rasulu. Služiti, na što nas poziva Isus, znači vrednovati jedan drugoga, brata i sestru, u svim njegovim vrijednostima koje mu je Gospodin dao”, rekao je mons. Perić.
Naglasio je da je sv. Benedikt uočio i živio i ono što navještena Božja riječ kaže u Izrekama: ako primimo u sebe Božje riječi i pohranimo u sebi njegove zapovijedi, ako ih čujemo i srcem se obratimo, naći ćemo “Božje znanje, jer Gospodin daje mudrost, iz njegovih usta dolazi znanje i razboritost. Pravednicima daje pomoć i štiti one koji hode u bezazlenosti”.

Sveto Pismo je sv. Benediktu svakodnevno bilo nadahnuće za život

“Na svim tim riječima nadahnjivao se sv. Benedikt. Dok je živio u tami špilje, u njegovo srce dolazilo je svjetlo Duha Svetoga. Izašao je iz špilje u svijet, iz tame u svjetlost. Ali unutarnja svjetlost Duha Svetoga bila je u njemu. Ako se vodimo tim riječima, onda ćemo shvatiti pravdu i sve staze dobra. Svi smo osjetljivi na nepravde, na povrede, kada ljudi ne razumiju naše namjere. U prvom redu, pred našim očima i u nama neka bude riječ Božja”.
“Je li moguće da je svaki dan u našim rukama najviše daljinski upravljač televizora ili pogled na Internet, a da Božja riječ, Sveto Pismo, ne ulazi u naše srce, u naš svakodnevni život”, upozorio je mons. Perić, istaknuvši da je u rukama sv. Benedikta knjiga. Sveto Pismo svakodnevno je bilo nadahnuće za njegov život. “Neka ne bude nijedan dan a da Sveto Pismo ne bude u našim rukama, da primamo Božju riječ u svoje srce i nastojimo po njoj živjeti. Svetkovina sv. Benedikta nadahnjuje nas da duh koji je sv. Benedikt živio, Sveto Pravilo koje je dao – Moli i radi, i mi primjenjujemo u svom životu. Da po Božjoj riječi preobražavamo sebe, proslavljajući Boga i blagoslivljajući bližnjega”, potaknuo je mons. Šime Perić.
Čestitao je koludricama sv. Marije na darovima i milostima koje su utkali u život Zadra, Zadarske nadbiskupije, hrvatskog naroda i cijele Crkve, rekavši da “dok je još mrak pred jutro i narod spava, benediktinke bdiju i rano ustaju, započinjući dan s molitvom, predajući potrebe Crkve i svijeta Bogu i moleći njegov blagoslov”.