Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio misu predzadnjeg dana pučkih misija u Odri

Odra Sisačka (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 9. ožujka u privremenom bogoslužnom prostoru župe Odra Sisačka misu na predzadnji dan pučkih misija, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Od 3. do 10. ožujka predvode ih p. Zvonko Vlah, vlč. Andrija Vrane i članovi zajednice Kursiljo. Tijekom tjedna misionari su se sastali s članovima ekonomskog i pastoralnog vijeća, župnim suradnicima, bračnim parovima, mladima te krizmanicima i njihovim obiteljima, a obišli su i starije i bolesne na području župe.

Na početku homilije, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi, te milosrđu Gospodnjem koje se očituje izbavljenjem Židova iz egipatskog ropstva, biskup se zapitao jesu li oni primili Božju kaznu ili su zapravo sami sebe kaznili time što su činili zlo, što nisu vjerovali i što su gomilali nevjeru.

„Mi nikada ne bismo očekivali da će baš tako završiti ta drama. Bog je podigao perzijskog kralja Kira, koji je zatim osvojio Babilon i svrgnuo Nabukodonozora. Kir je tada proglasio da nema više ropstva i  premda nije bio Židov i nije poštovao njihove svetinje rekao im je neka se vrate u Jeruzalem te da je upravo njemu dano da ponovno sagradi Hram jeruzalemski. Vidite, tako se Bog često kroz povijest služio nekim ljudima i događajima koji su za vjernike mogli izgledati negativni, a da bi postigao svoj cilj. Baš kako kaže portugalska poslovica da Bog zna i krivim crtama ravno pisati. Nekada se Bog posluži slabostima ljudi da izvede svoje dobro na pravi put. Evo, to se dogodilo Židovima i oni su vratili u Jeruzalem“, rekao je biskup te dodao da o tome govori i Poslanica Efežanima u kojoj Pavao piše da je Bog bogat milosrđem.

Zahvalivši misionarima na svim djelima koja su učinili ovih dana u župi Odra, biskup je rekao kako je zapravo svaki vjernik dužan biti misionar i svjedočiti svoju vjeru. Na kraju, osvrnuo se i na aktualnu društvenu situaciju u Europi.

„Prije nekoliko dana, Francuska je kao prva zemlja uvela u Ustav pravo žena na pobačaj. Apsolutno je strašno da ni jedne riječi protiv se nije moglo čuti u javnosti. Čak ni od stranaka desnice, jer je to kao stvar već odavno poznata i prihvaćena u toj zemlji. Dakle, u Francuskoj je postalo ustavno pravo da žena ubije svoje dijete. Najgore je što mi kršćani šutimo! To je ta šutljiva većina koja ima svoju savjest, ali koja se za svoju vjeru, ideje i uvjerenja nije kadra boriti i žrtvovati. Vidite, kada bi naši sveci bili takvi mlakonje, ne bi nikada imali blaženog Alojzija Stepinca, svetog Kvirina i tolike mučenike koji su bili hrabri i vjeru su zastupali do te mjere da su radije krv prolili nego od Isusa Krista odustali. Ako imaš cilj, treba i žrtvu dati jer to nije moja proslava, nego Božja, to nije nešto da ja uspijem, nego da Bog uspije. Molite se ovih dana i za našu biskupiju i za našu Sinodu koju smo pokrenuli, za stare i bolesne, a osobito za mlade. Evo njih trebamo imati nekako u središtu svojih molitava. Mladi naraštaji će se izgubiti ako ih mi stariji nećemo poduprijeti, ako im mi nećemo dati pravi cilj, pravo svjedočanstvo života i prave vrijednosti za koje se isplati živjeti i umrijeti. Neka to bude nakana i ovih svetih misija“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve župnik Jozić čestitao je biskupu 25. obljetnicu biskupskog ređenja te zahvalio za brigu za ovu župu, a što se vidi i po tome što s obnavlja u potresu teško oštećena crkva, podignut je privremeni bogoslužni prostor, a uskoro bi se trebalo ići i s izgradnjom nove župne crkve. Na kraju, biskup je u misijski križ urezao 2024. godinu, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.