Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogojavljenje proslavljeno u bazilici sv. Kvirina u Sisku

Sisak (IKA)

Na svetkovinu Bogojavljenja u petak 6. siječnja sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Tom prigodom među kandidate za sveti red primljen je bogoslov Martin Radić iz te župe, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

U koncelebraciji bili su rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željko Faltak, duhovnik u sjemeništu Ivan Grbešić, domaći župnik i rektor bazilike Robert Jakica, župni vikar Kristijan Pezić te župnik iz Bučice Vedran Pejak-Pašić. U homiliji, podsjetivši na svetkovinu Bogojavljenja, koja se još u narodu naziva i Sveta tri kralja, biskup je istaknuo kako ona donosi susret Boga s poganskim narodima. „Gospodin se javio i pozvao pastire, Židove, koji su bili blizu da se poklone Isusu, novorođenom Kralju, ali isto tako pozvao je i sve ljude iz svih naroda. Predstavnici tih drugih naroda upravo su ta sveta tri mudraca, kako ih zove evanđelista Matej u današnjem čitanju. Svakako mogli bismo posebno reći da je današnji blagdan svjetla.

Čuli smo prvo čitanje iz proroka Izaije koje navješćuje da će narod obasjati svjetlost velika. Tu su svjetlost vidjeli i tri mudraca koji su došli s istoka jer su proučavali astronomiju, povijest i svete židovske knjige te su došli do zaključka da se u židovskom narodu treba roditi Mesija kada se na nebu pojavi jarka svjetlost. To se upravo zbilo kod Kristova rođenja. Ta tri kralja usporedili su proroštvo s onime što su vidjeli i prvo su došli na kraljevski dvor u Jeruzalem, ali tamo ga nisu našli. Naišli nisu ni na dobrodošlicu jer je Herod bio ljubomoran i zavidan na spomen svakog novog kralja, a znamo da je i snovao kako da ga ubije. Njegova lukavost i zaljubljenost u moć tu se najbolje pokazuje jer je želio prevariti mudrace. On ih šalje u Betlehem, kako su to pismoznanci rekli, ali traži od mudraca da se u povratku njemu vrate da on može otići do novorođenog kralja. To je bila zamka koju su oni izbjegli tako što im se u snu objavilo da se ne vraćaju istim putem, pa su tako i otišli drugim putem na daleki istok u svoju zemlju“, rekao je biskup. 

U nastavku biskup je rekao i kako je ta svjetlost koja je pratila mudrace s istoka nazvana zvijezdom. „Zvijezda je išla pred njima i pokazivala im put. Međutim kad su bili kod Heroda ona je nestala, a kad su ga napustili i pošli prema Betlehemu opet se pojavila. To ih je ispunilo velikom radošću jer su znali da su na pravom putu. Tako i mi, kada se susrećemo sa zlom tu nema svjetlosti već vlada samo tama, ali kada slijedimo Krista, on je to svjetlo pravo koje obasjava tamu našega života i vodi nas ispravnim putem“, zaključio je biskup pozvavši okupljene da slijede pravu zvijezdu u svom životu, a to je Krist, kako bi poput mudraca došli do cilja svog životnog putovanja. Na kraju mise biskup je čestitao bogoslovu Martinu na primljenoj kandidaturi, a čestitkama se pridružio i župnik Jakica koji je pozvao sve okupljene da u svoje molitvene nakane stave ovog mladića kako bi ustrajao i došao do svećeništva, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.