Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasničko-izletnički posjet zagrebačkih bogoslova Varaždinskoj biskupiji

Varaždin (IKA)

Bogoslovi III., IV. i V. formacijske godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, zajedno s rektorom preč. Željkom Faltakom i odgojiteljem vlč. Josipom Đurinom, posjetili su na prvu subotu u mjesecu, kada Crkva posebno moli za nova svećenička i redovnička zvanja, 4. ožujka mjesta od bitnog značaja za Varaždinsku biskupiju, izvijestila je Bogoslovija.

U jutarnjim satima, bogoslovi su s poglavarima posjetili Varaždin i okupili se u crkvi Dobrog Pastira Župe sv. Fabijana i Sebastijana gdje je ih je dočekao župnik i nekadašnji odgojitelj u Bogosloviji vlč. Ivica Cujzek. Rektor je na početku pozdravio vlč. Cujezka i darovao mu simbolični dar uime svih bogoslova. Vlč. Ivica je bogoslovima prikazao kratku povijest župe i župne crkve i istaknuo kako župljani redovito mole za duhovna zvanja te pozvao bogoslove na vjerno nasljedovanje Krista s naglaskom o poslanju.

Nakon kratke okrepe, bogoslovi i poglavari zaputili su se u razgledavanje važnih duhovnih središta Varaždina. Prvo su posjetili crkvu Rođenja Isusova i samostan sestara Uršulinki gdje ih dočekala s. Suzana Crnčec. Potom su posjetili samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja o kojem je progovorio gvardijan fra Dragan Grizelj. Nakon obilaska samostana, bogoslovi su posjetili najstariju župu u Varaždinu sv. Nikole, gdje ih je dočekao preč. Stjepan Najman.

Zatim su bogoslovi posjetili Župu sv. Vida koju vode franjevci kapucini o kojoj je govorio fra Josip Vizjak. Nakon obilaska, bogoslovi i poglavari zaputili su se prema varaždinskoj katedrali gdje ih je dočekao preč. Damir Bobovec. U kratkom izlaganju preč. Damir je objasnio nastanak katedrale koja je prošla put od gimnazijske crkve, pa sve do 1997. kada ju je papa sv. Ivan Pavao II. uzdignuo na čast katedrale i utemeljio Varaždinsku biskupiju.

Vrhunac hodočasničko-izletničkog posjeta bilo je euharistijsko slavlje u varaždinskoj prvostolnici koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš zajedno s varaždinskim biskupom u miru Josipom Mrzljakom, poglavarima Bogoslovije i vlč. Dragutinom Goričancem, župnikom u Završju.

Na početku euharistijskog slavlja, mons. Radoš je pozdravio bogoslove te je riječima iz Evanđelja pozvao da svatko u svojoj savjesti posluša Gospodinov glas. Nadovezujući se na uvodne riječi, biskup je u propovijedi protumačio svaku Isusovu gestu prema ženi koja se našla u kući Šimuna farizeja te je govorio o karakteru farizeja. Šimun Boga zatvara u svoje okvire i zato ne vjeruje da je Isus prorok jer ne zna da je žena grešnica. Isus ga poziva i govori prispodobu o otpuštanju dugova i objašnjava kako je jedino ljubav ta koja prednjači našim predrasudama. Svatko od nas ima predrasude, nastavlja biskup, te i mi poput Šimuna zatvaramo Boga u svoje okvire odnosno Boga želimo učiniti na svoju sliku, a ne obratno. Na kraju propovijedi biskup je pozvao bogoslove da se ne treba uljuljati u sebe, već prihvatiti Krista i poziv da činimo nešto više. Pozivom da molimo za Crkvu, biskup je zaključio propovijed.

Nakon euharistijskog slavlja, biskupi, poglavari i bogoslovi okupili su se u prostorijama Biskupijskog ordinarijata gdje je rektor Faltak udijelio simbolični dar biskupu Radošu. Budući da je istog dana odgojitelj vlč. Josip Đurin slavio svoj rođendan, biskup mu je čestitao i zahvalio što u svome životu svjedoči Krista i vjerno vrši svećeničku službu.

Susret je nakon euharistijskog slavlja nastavljen oko trpeze ljubavi u Župi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu gdje je bogoslove i poglavare zajedno s biskupima i vlč. Ivicom dočekao župnik, biskupijski vikar za kler i nekadašnji rektor Bogoslovije preč. Anđelko Košćak.

Preč. Košćak izrazio je zahvalnost i radost što su bogoslovi posjetili njegovu župu i istaknuo kako se uvijek raduje kada ga bogoslovi posjete te se rado prisjeti dana i godina provedenih u Bogosloviji. Nakon ručka, bogoslovi i poglavari zajedno sa preč. Košćakom su u župnoj Crkvi izmolili deveti čas Liturgije časova te je nakon molitve preč. Košćak još jedanput zahvalio i udijelio blagoslov.

Budući da se u blizini Mačkovca nalazi grad Zrinskih Čakovec, bogoslovi i poglavari su posjetili samostansku crkvu sv. Nikole gdje ih je dočekao fra Željko Železnjak i progovorio o vjerskom životu župe i župne zajednice. Nakon obilaska Čakovca, bogoslovi i poglavari su se zaputili prema Župi sv. Jakoba u Prelogu gdje su ih dočekali župnik preč. Antun Hoblaj i župni vikar vlč. Dominik Cestar koji su progovorili o župi i prikazali povijesnu važnost samog mjesta Prelog te o vjerskom životu župljana.

Okrijepivši se u Župi Prelog, bogoslovi i poglavari zaputili su se prema Ludbregu i tamo posjetili svetište Predragocjene Krvi Kristove. U Ludbreškoj crkvi ih je dočekao župnik vlč. Kristijan Stojko zajedno sa župnikom in solidum vlč. Petrom Mlakarom, gdje su imali molitvu Večernje iz Liturgije časova te pobožnost Predragocjenoj Krvi Kristovoj.

Hodočasničko-izletnički posjet Bogoslovije Varaždinskoj biskupiji zaključen je u Župi sv. Franje Asiškog gdje ih je dočekala dugogodišnja pastoralna suradnica gospođa Marinka   Požgaj, a na večeri u obiteljskom agroturizmu Požgaj pridružio im se i župnik vlč. Josip Vidović, izvijestila je Bogoslovija.