Budi dio naše mreže
Izbornik

"Iskra Milosrđa" održana u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Molitvena inicijativa "Iskra Milosrđa" koja se 28. rujna u 15 sati održala u crkvama, na trgovima i ulicama diljem svijeta, održana je i u Zagrebu ispred katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

Nakane ovogodišnje Iskre Milosrđa su: za Crkvu i Svetog Oca, za svećenstvo i nova zvanja, za obraćenje grješnika i za umiruće, za zaštitu od svih zala i nevolja, za mir u Ukrajini i širom svijeta, za blagoslovljen 9. Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa (22. listopada 2022.), što skoriju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca te zahvala za 10. obljetnicu djelovanja Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa i 20. obljetnicu posvete svijeta Božjemu milosrđu koju je učinio papa Ivan Pavao II. (17. kolovoza 2002.).

Tajnica Koordinacije štovatelja Božjeg milosrđa Jelena Vuković naglasila je da je inicijativa krenula 2008. godine iz Poljske. Prve zagrebačke župne zajednice samoinicijativno su počele djelovati i moliti 2010. godine na otvorenom ispred crkve Blažene Djevice Marije Majke Crkve u Trnovčici i crkve sv. Josipa na Trešnjevci.

“Koordinacija štovatelja Božjeg milosrđa tada nije postojala. Znali smo da postoji inicijativa, stoga smo joj se pridružili kao zajednice koje njeguju pobožnost u čast Bojeg milosrđa. Nakon osnutka Koordinacije 2012. godine kojoj su se pridružile zajednice iz cijele Hrvatske, došli smo na ideju da se okupimo na mjestu koje će biti zajedničko za određeni grad. Od 2015. godine Koordinacija štovatelja Božjeg milosrđa organizira inicijativu Iskra Milosrđa u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.”

Iskra Milosrđa organizira se 28. rujna svake godine zato što je na taj datum 2008. godine sluga Božji Mihael Sopoćko proglašen blaženikom.

“Moje mišljenje je da je drugi razlog taj što je bl. Mihael Sopoćko kao duhovnik sv. Faustine Kowalske dobio zadatak da proširi štovanje Božjeg milosrđa. Svetica je to njemu i rekla 1933. godine. Shvatila je da će bl. Mihael biti osoba koja će pomoći proširiti vijest/objave i poruke koje je Isus dao. Često molimo zazive u čast Božjega milosrđa, a mnogi od nas ne znaju da postoje dva zapisa zaziva. Jedan zapis je u Faustininom dnevniku, a drugi zapis zaziva koji je u početku bio i znatno rašireniji napisao je Mihael Sopoćko.”

Nakane za Iskru Milosrđa svake godine kao glavni koordinatori određuju oci isusovci u Poljskoj. Nakane koje povezuju molitelje u cijelom svijetu odnose se na Crkvu i Svetog Oca, svećenstvo i nova zvanja, obraćenje grješnika i umiruće.

“Uz te nakane svake godine mi dodajemo vlastite nakane. Proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca jedna je od posebnih nakana ove godine. Želimo naglasiti potrebu molitve s ciljem proglašenja svetim našeg blaženika. Taj proces je usporavan i osporavan, no njega ta titula čeka i on ju je zaslužio. Druga nakana je Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa u Mariji Bistrici koji je ove godine na blagdan sv. Ivana Pavla II. Zahvalit ćemo za deset godina djelovanja Koordinacije u Hrvatskoj i 20. obljetnicu posvete svijeta Božjem milosrđu.”

Vuković je uputila poziv na molitvu krunice Božjeg milosrđa svima koji ne mole tu pobožnost, posebice u današnjem ubrzanom svijetu.

“Bog vidi i poznaje srce čovječje. Zna koliko nam je teško, način na koji živimo, ritam koji se trudimo pratiti. Stoga nam je darovao kratku i učinkovitu molitvu koju možemo izmoliti u sedam minuta. Koje god probleme imali, Gospodin će uvijek pomoći. Mnogi vjernici mole kao da Bog nije pokraj njih. Gladan čovjek ne može raditi. Čovjek gladan molitve ne može duhovno rasti. Zato molite krunicu Božjeg milosrđa, recite Isusu da se uzdate u njega i posvijestite si da je on tu”, zaključila je Vuković.