Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić proglasio „Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima“

Zagreb (IKA)

Na završetku euharistijskog slavlja svetkovine sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, u četvrtak 13. lipnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima je objavio da je za župu sv. Antuna Padovanskog potpisao posebnu povelju kojom proglašava Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine.

Kardinal Bozanić pozvao je župnika i župljane da tijekom Godine župe posebno promišljaju i produbljuju značenje župne zajednice u Crkvi, ulogu i važnost župnih tijela (Župnoga pastoralnog i Župnoga ekonomskog vijeća, Župnoga Caritasa i drugih zajednica) te da se u tom vidu organiziraju prigodni programi (duhovne obnove, seminari, razmatranja za različite skupine vjernika). Potaknuo je da se u Godini župe organiziraju svete misije, a posebno u došašću, božićnom vremenu, korizmi i uskrsnom vremenu euharistijska klanjanja.

Tijekom Godine župe, kardinal je, prema kanonskim odredbama, dodijelio potpuni oprost, koji može steći svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli marijansku krunicu; dok je nemoćni vjernici mogu izmoliti u obitelji.

Za potpuni oprost potrebno je ispuniti propisane uvjete: sakramentalna sv. ispovijed – može se obaviti i koji dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti; euharistijska pričest – na dan kada se želi primiti oprost; molitva na Papinu nakanu – Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu; izvršiti djelo propisano za potpuni oprost (klanjanje ili krunica); potrebno je, osim toga, učiniti neko dobro djelo.

Svrha povelje je da pristupom Božjem milosrđu tijekom Godine župe sv. Antuna Padovanskog vjernici obiluju duhovnim dobrima, plodonosnije žive kršćanski poziv i jačaju crkveno zajedništvo, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.