Budi dio naše mreže
Izbornik

Mr. s. Irena Katarina Olujević održala predavanje „Sluga Božji Josip Stadler – utemeljitelj Glasnika svetog Josipa“

Karlovac (IKA)

Na dvodnevnom znanstvenom skupu „Protector Croatiae“, u povodu 150. obljetnice početka objavljivanja Glasnika svetog Josipa, u subotu 11. studenoga u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Karlovcu mr. sc. s. M. Irena Katarina Olujević održala je predavanje o temi „Sluga Božji Josip Stadler – utemeljitelj Glasnika svetog Josipa“.

Govoreći o životu sluge Božjega Josipa Stadlera, predavačica je istaknula njegovu povezanost sa sv. Josipom. Razložnost u odabiru ove teme vidim u činjenici, potkrijepljenoj navodima iz relevantnih izvora, da je sluga Božji Josip Stadler bio veliki štovatelj sv. Josipa, kojemu je, kao svome nebeskom zaštitniku, bio duboko pobožan i koji mu je bio uzor za nasljedovanje, istaknula je mr. s. Irena Katarina.

Prateći njegov životni hod, jasno se može zapaziti kako ga je Božja providnost besprijekorno vodila i onda kada su mu putovi života obasjani suncem ljubavi Očeve preko dobrih ljudi, i kada pljusak nepravde, ljudskih osuda, kleveta, kroz gorkost dugova i muku siromaštva duboko ranjavao, dodala je predavačica.

Sluga Božji Stadler brzo je shvatio da je sve s čime se tijekom života susretao smjeralo samo prema jednome – ostvarenju Očeva plana za svoga izabranika koji je postupno, ali sigurno izrastao u pozivu na koji smo svi pozvani – osobna svetost i svestrana pomoć drugima na putu posvećenja. U tu svrhu neumorno radi na svim razinama života, usredotočujući se na svekolike potrebe konkretnog čovjeka svoga vremena, istaknula je mr. s. Irena Katarina.

Osim materijalne oskudice, sluga Božji Stadler rano je uvidio i njihovo duhovno siromaštvo. Znao je da o poznavanju vjerskih istina i spoznaji Božje ljubavi i dobrote, te o rastu i produbljivanju vjere u trojedinoga Boga, ovisi u konačnici oslobođenje od ropstva neznanja koje je, parafraziram njegove riječi, „korijen svih zala”, dodala je.

Kao visoki intelektualac i duboko duhovan čovjek, predavačica je dodala da je Stadler bio vrlo marljiv i plodan crkveni pisac. Značajan je njegov doprinos na duhovnom, pastirskom i znanstvenom polju. Iz duhovnog opusa njegovih spisa izdvajamo Glasnik svetog Josipa koji je u Zagrebu 1973. utemeljio mladi sveučilišni profesor dr. Josip Stadler. Glavni adresat na koji je upućen Glasnik je jednostavni puk koji tada nije imao gotovo nikakve pisane riječi koja bi mu utažila glad za znanjem, te porukama i poukama o kvalitetnijem životu, rekla je predavačica.

Upravo je to, dodala je, svrha utemeljenja Glasnika sv. Josipa, sveca koji je, zbog svojih vrlina, tako blizak „malim” ljudima. Sam Stadler navodi: „Iako je sv. Josip zaštitnik cijele Crkve, poglavito je on zaštitnik prostoga puka, koji se u znoju lica svoga hrani. Cijeli je život svoj u siromaštvu sproveo tjerajući sa Sinom Božjim zanat, a tim je posvetio svaki dobar posao prostoga puka. A prostomu puku upravo je i posvećen ovaj list”, citirala je mr. s. Irena Katarina.

Sa svrhom štovanja i širenja pobožnosti prema sv. Josipu, Stadler je uveo i Bratovštinu sv. Josipa, čiji su članovi, uz dnevne molitve, darivali i dobrovoljne novčane priloge, u svrhu pomaganja i školovanja djece iz najsiromašnijih obitelji, rekla je, između ostaloga, mr. s. M. Irena Katarina.

Predavanje mr. sc. s. M. Irene Katarine Olujević održano je u sklopu znanstvenog skupa „Protector Croatiae“ povodom 150. godina objavljivanja Glasnika sv. Josipa u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu pod pokroviteljstvom zagrebačkog nadbiskupa dr. sc. Dražena Kutleše, Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića, Karlovačke županije i Grada Karlovca, a u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.