Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret u HKD Napredak na temu „Kriza evangelizacijske paradigme. Kako je Isus iz Nazareta među krštenima postao ‘odsutni Bog’?“

Zagreb (IKA)

Još jedan u nizu susreta pod zajedničkim nazivom „Samo evangeliziran s radošću evangelizira“, u organizaciji Kršćanskog akademskog kruga i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, održan je 17. prosinca u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu na temu „Kriza evangelizacijske paradigme. Kako je Isus iz Nazareta među krštenima postao ‘odsutni Bog’?“ s promišljanjima dr. sc. Tončija Matulića i Petra Baruna.

Osvrnuvši se na molitvu Očenaš kao temeljnu molitvu katoličanstva Barun je podsjetio da izgovarajući te riječi vjernik osjeća Boga Oca kao uporište, čvrstu stijenu, odnosno životni oslonac.

“Kada želim nekoga pozdraviti ovdje okrenem se toj osobi izgovarajući njeno ime. Tako isto kada izgovaram Očenaš, moram se okrenuti prema Njemu, otvoriti se toj Istini. Isusu je važno da izgovaramo upravo to da je Bog naš otac (…) Kada govorimo Očenaš ostvarujemo jednu intimnu vezu. Svako očinstvo i majčinstvo jest zapravo u Bogu Ocu, a Isus nam, obznanjujući Boga kao Oca otvara otajstvo te komunikacije između ovozemaljskog i transcendentnog”, rekao je Barun.

Matulić je podsjetio kako nova evangelizacija nije novina, već obnova koja je djelo Duha Svetoga. Cilj nove evangelizacije jest vraćanje na onoga koji nam je obznanio lice Boga, ona kreće od temelja koji je Krist. Napomenuo je važnost činjenice da se Bog utjelovio u svijetu jer religija nije isključivo apstrakcija. “Krist je u svome vječnom naumu odlučio sebe ostaviti u obroku (…) Kada te netko hrani, onda o njemu radikalno ovisiš. To je taj odnos s Bogom, a ne puka urnebesna formula. Mi smo duhovno radikalno ovisni o Bogu i on nas hrani”, rekao je Matulić pojašnjavajući kako je Krist i gozba i hrana, a samo primanjem njega postajemo dionici evangelizacijske poruke. Crkva i religija simbole vjere pretočile su u kulturu koju živimo, ali njena simbolika nema značenja ukoliko nije utemeljena u početku i korijenu kršćanstva, dakle Isusu Kristu utjelovljenome Bogu.

Promišljajući o pitanju kako je Isus postao odsutni Bog, Matulić se osvrnuo se na Advent Grada Zagreba koji nije povezan s porukom došašća te je naglasio licemjerje koje kršćani u Hrvatskoj žive zbog čega je radikalna promjena, odnosno obnova u Kristu i potrebna.

“To je taj naš vjerni hrvatski puk koji je pogan i trebaš mu reći: Pogan si! Ali se nitko ne usuđuje reći. Jer naravno, svi ti ljudi koji plaze po trgovima, svi oni su kršćani katolici koji bi se mogli naći uvrijeđeni kada bismo doveli u pitanje to poganstvo. Bili smo sretni kada je to bilo daleko od naših očiju, a sada nam je to došlo do katedrale i više ne možemo ni doći do katedrale od tog pustog poganstva. Župnik dođe Urbi et Orbi na državnoj televiziji i hvali to kao duhovno postignuće 21. stoljeća. Naziva to novom evangelizacijom. Ja se odričem takvog govora”, rekao je Matulić.