Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano hodočašće Sisačke biskupije Majci naših stradanja

GORA (IKA)

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Goru održano je u subotu 24. rujna. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom i udijelio trajne mandate četvero vjeroučitelja.

U suslavlju je bilo dvadesetak svećenika, a između ostalih i rektor svetišta preč. Paško Glasković koji je na počeku pozdravio biskupa te mu zahvalio na dolasku, ali i istaknuo važnost poziva vjeroučitelja. Uz domaće župljane te hodočasnike iz cijele biskupije okupilo je i brojne vjeroučitelje da bi na početku nove školske i pedagoške godine zamolili zagovor Majke Božje za rad s djecom i mladima.

U homiliji biskup je podsjetio da na isti dan slavi Gospa od Otkupljenja ili Otkupiteljica robova. „Sloboda se, naime, obično doživljava kao jedna od najvrjednijih datosti modernoga društva, a njezino se eventualno umanjenje ili pokušaj uništavanja čini jednim od najvećih prekršaja današnjice. Sam blagdan svoje izvorište ima u davnim vremenima, odnosno neizravno je vezan uz sv. Petra Nolasca, koji je 1218. u Barceloni utemeljio red mercedarijevaca, a koji je taj naziv dobio prema punom latinskom imenu – Ordo Beatae Mariae de Mercede, odnosno Red Blažene Djevice Marije od Milosrđa. Mercedarijevci su se od osnutka posvetili otkupljivanju robova i vraćanju njihova dostojanstva, najprije onima koji su pali u ruke Saracenima – Arapima koji su narode Sredozemlja nastojali osvojiti mačem i ognjem i provoditi nasilnu islamizaciju, a kasnije i drugih.

Uz tri poznata zavjeta koja obično polažu redovnici – zavjet čistoće, poslušnosti i siromaštva, mercedarijevci su polagali i četvrti, a koji je glasio da će, ukoliko je potrebno, dati i svoj život da bi spasili ili otkupili roba. Sva su svoja nastojanja polagali u zagovor Otkupiteljice robova, a prema dostupnim podatcima kroz svoje su djelovanje tijekom stoljeća na takav način otkupili 70.000 robova“, istaknuo je.

Obrativši se okupljenim vjeroučiteljima, biskup je  progovorio o tome koliko je dragocjeno njihovo zvanje i koliko je poseban taj Božji poziv. Istaknuo je i kako je primiti mandat – poslanje da se djeluje i čini nešto u ime Crkve u svijetu, velika čast i odgovornost. „To missio – poslanje koje biskup daje onima koji ispunjavaju uvjete da u ime Crkve prenose Vjeroučiteljsko zvanje osobito je dragocjeno za Crkvu. Vidite u nedavno objavljenom popisu od prošle godine imamo lažirane podatke o broju katolika. Nekome to smeta što nas još uvijek ima, što smo tu usprkos velikoj promidžbi protiv katolika i vjernika u Hrvatskoj i Europi. Ovakvi objavljeni rezultati dio su te promidžbe, mi smijemo u to sumnjati jer ne znamo je li to namjerna ili nenamjerna omaška, koja se u tako ozbiljnim stvarima ne smije događati. Očito su to radili neki stručnjaci koji pojma nemaju o vjerskom stanju naših ljudi“, upozorio je biskup, dodavši kako je i ovaj slučaj, kao i neprestano problematiziranje vjeronauka u školama dobar pokazatelj kako se vjernike neprestano pokušava staviti na margine društva.

Na kraju pozvao je na molitvu Mariji za zagovor da se što prije obnove sve naše porušene i oštećene crkve, župne kuće, samostani te da se izgrade i obnove sve obiteljske kuće i stanovi stradali u potresu 2020. godine. Biskup je i najavio kako se uskoro kreće s osnivanjem katoličke osnovne škole u Sisku još jednog znaka prisutnosti Katoličke Crkve u tom gradu.

Nakon pričesti okupljene je pozdravila i predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, poručivši okupljenim vjeroučiteljima koji preuzimaju mandate kako ovim preuzimaju i odgovornost u ostvarenju zadaće Crkve na području naviještanja vjere. Pozvavši sve okupljene na međusobnu suradnju zaključila je kako Crkva prilikom dodjele kanonskog mandata izražava duboko povjerenje prema općem pozivu vjeroučitelja i onime što čine u njeno ime. Na kraju biskup je trajne mandate dodijelio vjeroučiteljima: Antoniji Ivančan, Matiji Kovaču, s. Jeleni Krilić i s. Blaženki Marjanović.