Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstava o bl. Alojziju Stepincu održana u Krašiću

Krašić (IKA)

U sklopu 33. svečanosti Pasionske baštine, u srijedu 13. ožujka u prostorima Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, učenici i učenice dramske skupine osnovnih škola „Lotrščak“ i „Ružičnjak“ iz Zagreba izveli su predstavu o životu i djelovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca pod nazivom „U Tebe se, Gospodine, uzdam“, izvijestila je Župa Krašić.

Predstavi su uz domaćeg župnika Ivana Vučaka nazočili varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, križevački vladika u miru Nikola Kekić, župnik iz Tuhlja Božo Belinić, načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik, predsjednica udruge „Pasionska baština“ Eva Kirchmayer Bilić, tajnik RINO instituta Angel Golzales, predstavnici osnovnih škola „Lotrščak“ i „Ružičnjak“ te Nadbiskupske klasične gimnazije, zamjenik glavnog urednika Radio Marije Andrej Paulus, kao i brojni župljani Krašića te drugi gledatelji.

Prije predstave, u župnoj crkvi u Krašiću, nakon molitve krunice i euharistijskog klanjanja, misno slavlje je predvodio biskup Josip Mrzljak koji je u propovijedi govorio o pobožnosti križnog puta, prisjetivši se godina kad je u Krašiću boravio blaženi Alojzije Stepinac.

„Nije tada popodne bilo Euharistije, to je bilo samo ujutro, a poslijepodne petkom i nedjeljom smo imali ovdje pobožnost križnoga puta, kojega je predvodio obično župnik Vraneković, ali zajedno s njim hodao je od postaje do postaje i blaženi Alojzije Stepinac, a mi ministranti nosili smo mala klecala i pred svaku postaju smo stavili klecalo da bi oni kleknuli, da bi se tu izmolila ona molitva koja se moli upravo u pobožnosti križnoga puta. Tako na neki način i svaka ova postaja obilježena je i po tome da je pred njom klečao i molio pobožnost križnoga puta blaženi Alojzije Stepinac“, rekao je, između ostaloga, biskup Mrzljak.

Na početku predstave, koja je održana u dvorani Pastoralnog centra, župnik Vučak je pozdravio sve nazočne, a posebno autore predstave: prof. Filipa Đukića, učitelja hrvatskog jezika u OŠ „Lotrščak“ kao redatelja i Ivana Karola Villu, učenika 1. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije i bivšeg učenika OŠ „Lotrščak“ kao autora teksta.

U jednosatnoj predstavi u tri čina dvadeset i troje glumaca u dobi od 11 do 15 godina prikazalo je život blaženog Alojzija od njegova rođenja pa do preminuća, kao i sam čin beatifikacije. Na kraju predstave glavni glumac Ivan Karol Villa je, osim zahvala, prenio i pozdrave apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue.

Nakon predstave malim glumcima se obratio biskup Mrzljak, zahvalivši svima koji su uložili trud u pripremi predstave. Istaknuo je da je ova predstava „poticaj za razmišljanje posebno za mlade ljude da ne zaboravimo mnoge stvari“ i da blaženi Alojzije Stepinac nije samo onaj o kojem razmišljamo i kojega se sjećamo, nego onaj koji je i sada s nama. Zato je pozvao posebno male glumce da nikad ne zaborave ono što su prikazali i da do kraja života pamte što su naučili o bl.  Alojziju Stepincu, izvijestila je Župa Krašić.