Budi dio naše mreže
Izbornik

Primopredaja službe tajnika u Povjerenstvu za pastoral Roma Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Vjeroučitelj Martin Meštrić imenovan je od varaždinskog biskupa Bože Radoša novim tajnikom Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, a službu je preuzeo od dosadašnje tajnice Povjerenstva Kristine Čačić u utorak 29. kolovoza, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. 

Dosadašnja tajnica Povjerenstva Kristina Čačić i nadalje će biti aktivna na području katehetske i pastoralne skrbi među romskom nacionalnom manjinom kao voditeljica pastoralno-misijskog Centra Sveti Ivan Krstitelj u romskoj zajednici Donje i Gornje Vratno na području župe Petrijanec.

Martin Meštrić je diplomirani teolog, rođen u Varaždinu 1971., a djetinjstvo i osnovnoškolsko obrazovanje proveo je u selu Presečno u župi Remetinec. Kao pripravnik Družbe sv. Ivana Bosca 1993. odlazi na studij filozofije u Rim. Pedagošku praksu prema pravilima Družbe proveo je u centru sv. Bernarda u Chiariu – Brescia. Studij teologije nastavio je u Zagrebu 1997. godine.

Završetkom studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine, Katehetski ured Varaždinske biskupije dodjeljuje mu prvi kanonski mandat. Svoj vjeroučiteljski poziv započinje u OŠ Kuršanec, gdje i danas radi. U školi se susreće s brojnom populacijom učenika romske manjine (23 %) koji kontinuirano raste do danas (86 %).

S obitelji, suprugom Marijom i petero djece, 2001. doselio je u Kuršanec u Župu sv. Nikole, Novo Selo na Dravi. Župnik vlč. Josip Janković povjerava mu župnu katehezu od 5. do 8. razreda, a samim time i pripremu za sakrament potvrde. U suradnji sa župnikom pokrenute su prve aktivnosti u župnom pastoralu Roma; blagoslov obitelji, korizmeni križni put po Romskom naselju, blagoslov grančica na Cvjetnicu, a na Uskrsni ponedjeljak 9. travnja 2007. varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je novo raspelo na ulazu u naselje.

Osnivanjem povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije 2016. vjeroučitelj Martin Meštrić postaje njegovim aktivnim članom. Godine 2017. i 2018. sudjeluje u Romskoj odgojnoj zajednici koju je organizirao Odbor za pastoral Roma Hrvatske biskupske konferencije, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.