Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije u vezi članova Zbora prebendara

Zagreb (IKA)

Po završetku Upravno kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, bivši prebendar i dekan Zbora prebendara preč. Mijo Gabrić umirovljen je i nije mu povjereno vršenje niti jedne crkvene službe te ima obavezu obdržavanja nametnutih kaznenih mjera. Drugi bivši članovi Zbora prebendara prihvatili su odluke i mjere donesene u odnosu na njih u Izvansudskoj odluci, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije objavljenom 7. ožujka.

Potaknut upitom od strane medija u vezi članova Zbora prebendara Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Na nadbiskupijskoj razini Upravno kazneni postupak glede članova Zbora prebendara vođen je i završen donošenjem Izvansudske odluke. Kongregacija za kler 14. rujna 2018. godine potvrdila je u cijelosti nadbiskupijsku Izvansudsku odluku kao i sve izrečene odluke i kaznene mjere bivšim članovima Zbora prebendara.

Po završetku Upravno kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, bivši prebendar i dekan Zbora prebendara preč. Mijo Gabrić umirovljen je i nije mu povjereno vršenje niti jedne crkvene službe te ima obavezu obdržavanja nametnutih kaznenih mjera. Drugi bivši članovi Zbora prebendara prihvatili su odluke i mjere donesene u odnosu na njih u Izvansudskoj odluci.

Protiv Odluke Kongregacije za kler preč. Ilija Žugaj podnio je utok Vrhovnom sudu Apostolske signature. Taj postupak pri Vrhovnom sudu Apostolske signature sada je u tijeku.

Za daljnje poslanje i crkveno djelovanje Zbora prebendara izrađen je novi Statut Zbora prebendara koji je predan Kongregaciji za kler na potvrdu. Nakon potvrde novog Statuta pristupit će se imenovanju novih članova Zbora prebendara.

Po završetku cjelovitog slučaja vezanog uz Zbor prebendara ovaj Tiskovni ured izdat će šire priopćenje za medije, kao što smo to prethodno najavili”, navodi se u priopćenju.