Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan župe bl. Alojzija Stepinca u župi Bestovje-Novaki-Rakitje

Bestovje-Novaki-Rakitje (IKA)

Na 21. obljetnicu beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca u četvrtak 3. listopada u župi Bestovje-Novaki-Rakitje proslavljen je župni blagdan.

Nakon trodnevnice središnju proslavu zaštitnika župe predvodio je vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije u zajedništvu s župnikom preč. Božidarom Cindorijem, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem te drugim svećenicima.

U svojoj homiliji vlč. Puškarić istaknuo je da Zagrebačka nadbiskupija ove godine obilježava 100. obljetnicu rođenja jednog od najvećih duhovnih sinova bl. Alojzija Stepinca, blagopokojnog kardinala Franje Kuharić. „Jučer smo u Pribiću, rodnoj župi kardinala Kuharića, zahvalili Svevišnjem na daru pastirskog služenja blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, svećenika i biskupa koji je doista utjelovio ‘Stepinčev duh’ kao model življenja Radosne vijesti“, rekao je vlč. Puškarić.

Tumačeći biblijska čitanja propovjednik je naglasio da su Isusove riječi iz Evanđelja po sv. Ivanu, „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni” (Iv 12,24-25), ‘zlatna nit’ koja povezuje život dvojice hrvatskih kardinala, blaženog Alojzija i Franje. „Obojica su se predali Gospodinu do kraja, bez kalkuliranja i oslanjanja na vlastite snage te od svog života učinili zrno koje je umrlo i razgradilo se na tvrdoj hrvatskoj zemlji teških društvenih okolnosti kako bi postali obilat plod božanskog blagoslova za hrvatski narod i svjedočanstvo za sveopću Crkvu“, istaknuo je vlč. Puškarić.

Na tragu prvog i drugog čitanja od liturgijskog spomena bl. Alojzija Stepinca vlč. Puškarić je istaknuo dva dara ili ploda koja je Bog obojici velikana providio: ustrajnost u trpljenju te dar utjehe. „Naši su kardinali povezani ne samo iskrenim i dubokim vezana kršćanskog bratstva već i karizmom koju su dijelili. Obojica su ustrajali u trpljenju, tjelesnom, psihičkom i duhovom, učinivši od njega mjesto susreta s Raspetim Kristom. Također, obojica su imala dar utjehe. Budući da su doživjeli utjehu Milosrdnog Krista, koja ih je sačuvala od svake tjeskobe, osvetoljubljivosti i srdžbe, znali su radosno tješiti druge“, zaključio je vlč. Puškarić.

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio župnik preč. Cindori istaknuvši radost što svakim novim danom, unatoč raznim manipulacijama i lažima, lik zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca sjaji sve jače.

Nakon euharistijskog slavlja u dvorani kardinala Franje Kuharića pastoralnog centra župljani si organizirali druženje.