Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje Asiškog proslavljena u Velikom Bukovcu

Veliki Bukovec (IKA)

Na svetkovinu sv. Franje Asiškog, zaštitnika župe u Velikom Bukovcu, u srijedu 4. listopada središnju, poldanju misu predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš, objavljeno je na mrežnoj stranici Varaždinske biskupije.

Misu je slavilo i desetak svećenika iz ludbreškog dekanata predvođeni dekanom preč. Ivanom Žmegačkom te svećenici okolnih župa, kao i domaći sin preč. Josip Golubić, župnik Župe svetog Petra u Zagrebu. Biskup Radoš istaknuo je da u Varaždinskoj biskupiji nema boljeg mjesta za proslaviti svetog Franju od Velikog Bukovca, budući da je to jedina župa u biskupiji kojoj je sveti Franjo zaštitnik.

U propovijedi, kojom se posebno obratio djeci, biskup Radoš je, ističući važne trenutke Franjina života, potaknuo djecu i sve okupljene da, primjerom svetog Franje, nasljeduju Isusa „u kojeg se Franjo tako zaljubio da je sve ostavio”, istaknuo je mons. Radoš. Nakon Molitve vjernika biskup je blagoslovio novi kalež – dar domaćeg sina vlč. Marka Štefaneca, župnika Župe Uznesenja Svetog Križa u Hamiltonu u Kanadi, kojeg je darovao kao zahvalu za svojih deset godina svećeništva. Slavlje je pjesmom animirao mješoviti župni zbor, a na kraju mise, dvjestotinjak djece je otpjevalo pjesmu „Vjek hvaljen budi“.

Na kraju mise, župnik Vidović zahvalio je biskupu Radošu i svima svećenicima, kao i hodočasnicima na dolasku, kako bi proslavili nebeskog zaštitnika svetog Franju. Uime vjernika Župe u Velikom Bukovcu, vlč. Vidović je biskupu darovao cvijeće koje je zaštitni znak Župe te košaricu domaćih delicija.

Na svetkovnu su slavljene još dvije mise. Jutarnju misu predslavio je domaći župnik vlč. Josip Vidović, a  večernju misu zahvalnicu služio je vlč. Marko Štefanec, koji je u propovijedi istaknuo važnost poniznosti – krepost kojom je, kako je rekao, odisao život svetog Franje. Na to je misi pjevao župni zbor mladih „Ihtis“.

Proslavi je prethodila trodnevna priprava koja je započela u nedjelju 1. listopada misnim slavljem koje je, uz župnika vlč. Josipa Vidovića, predvodio preč. Ivan Herceg, župnik u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću. Liturgijsko pjevanje predvodili su „Serafini“, zbor mladih iz Pušćina. Drugog dana, na spomendan svetih Anđela Čuvara u ponedjeljak 2. listopada, misu je predslavio preč. Valent Posavec, župnik u Župi Svetog Marka evanđelista – Vinica, a pjevao je mješoviti župni zbor.

Trećeg dana u utorak 3. listopada, misu je predvodio vlč. Davor Šumandl, župniku u Župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, a pjevale su „Lucere“, zbor medicinskih sestara iz koprivničke bolnice. Na kraju mise bio je Obred preminuća svetog Franje. Dodajmo i to da je Župa sv. Franje Asiškog u Velikom Bukovcu prije dva mjeseca hodočastila u Asiz te obišla sva važna mjesta Franjina života, objavljeno je na mrežnoj stranici Varaždinske biskupije.