Budi dio naše mreže
Izbornik

Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili drugu i treću nagradu za najbolju priču iz Domovinskog rata

Knin (IKA)

Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili su drugu i treću nagradu na prvom natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za najbolju priču iz Domovinskog rata koje je pozvalo srednjoškolce da u umjetničkoj formi kratke priče ožive svoj doživljaj Domovinskoga rata.

Na svečanoj dodjeli nagrada na kninskoj tvrđavi 4. kolovoza, uoči 24. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“, nagrade je učenicima te priznanja mentorima uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz prisustvo i čestitke najvišega državnog vrha; predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te drugih predstavnika javnoga, vojnog i kulturnog života.

Katarina Brešić, učenica 3. a razreda Nadbiskupske klasične gimnazije osvojila je drugu nagradu za priču „U mome podrumu“. Junakinja Katarinine priče djevojka je koja u prašini jednoga podruma proživljava ratnu stvarnost – od straha za oca, brige za majku do simpatije za mladoga branitelja koji povremeno navrati.

Treću nagradu (bilo je pet trećih nagrada) osvojio je ovogodišnji maturant NKG-a učenik 4. c razreda Erik Matejak pričom „Tišina“. Učenici su se odazvali na natječaj na poticaj profesorice hrvatskog jezika i književnosti u Nadbiskupskoj klasičkoj gimnaziji Marine Čubrić koja godinama potiče učenike na literarno stvaralaštvo.

Na natječaj koji je završen u svibnju ove godine pristigle su 94 kratke priče iz mnogih srednjih škola Republike Hrvatske a nagrađeno je najboljih sedam kratkih priča. Natječaj ja osmišljen s ciljem promicanja spomena na Domovinski rat i žrtvu tisuća muškaraca i žena koji su bili spremni položiti svoj život za hrvatsku slobodu.

Srednjoškolci su uz vodstvo svojih mentora opisali povijesne događaje obrane Hrvatske o kojima su učili u školi ili doznali tijekom odrastanja. Mladi su na sebi svojstven način u obliku kratke priče opisali i svoj doživljaj sudionika Domovinskog rata, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prvu nagradu osvojila je priča „Tenisice broj 4“ Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba, mentorice profesorice Ane Beljo.