Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan tradicionalni križni put jastrebarskog dekanata u Krašiću

Krašić (IKA)

Na prvu subotu u ožujku, već tradicionalno na početku korizmenog vremena, vjernici Jastrebarskog dekanata, njih oko 500 hodočasnika, sudjelovali su u subotu 4. ožujka na križnom putu s posljednjom postajom u Krašiću, izvijestila je Župa Krašić.

Križni put krenuo je iz Župe sv. Mihaela Arkanđela i Župe sv. Ane – Gornje Prekrižje, ispred crkve Uzvišenja sv. Križa s Lovića Prekriškog te nastavio prema Jezerinama do rodne kuće vojnog biskupa u miru Jurja Jezerinca. U Jezerinama je bila kratka pauza gdje su hodočasnici okrjepljeni krafnama nastavili dalje „Stazom bl. Alojzija Stepinca“, putem kojim je često hodao i bl. Stepinac prema Hrženiku te Krašiću.

Po dolasku u Krašić, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva izmoljena je 14. postaja križnog puta te odmah nakon križnog puta slavila se svečana misa od bogoslužja kvatri. Svečanu misu predslavio je vlč. Renato Belčić, župnik Župe sv. Barbare u Zagrebu i misionar Božjeg milosrđa. U propovijedi je govorio o važnosti iskrenoga odnosa s Bogom. „Kada pogledamo na križ Gospodina našeg Isusa Krista vidimo ljubav. Vidimo onoga koji se dao za mene do zadnje kapi krvi onda kada sam bio najgori. On nam govori da za svakoga ima šanse i da nitko nije otpisan. Svi mogu doći k njemu i obratiti mu se. Pred Bogom smo svi jednaki. Ona nas popuno poznaje“, istaknuo je propovjednik.

Ljubav je, istaknuo je vlč. Belčić, najdublji dio našega bića. „Ljubav je vrlina koju smo primili u krštenju. Ako je ljubav u meni zdrava, onda je sve u meni dobro. Ako nam je ljubav bolesna, onda nam ništa u životu neće biti dobro. Onda nećemo znati moliti, već ćemo znati gunđati i mrmljati. Kao da ne znamo da je to molitva demonima“, istaknuo je.

Propovjednik je istaknuo da je kršćanin onaj koji je pomiren sa svojom stvarnošću jer zna da je ona za njega najbolja jer mu omogućuje rast. „To je pitanje pouzdanja. Ljubav traži cijeloga čovjeka. Bog nam se u Isusu daje potpuno. Dao je sve, do kraja“, istaknuo je te dodao da ljudsko srce može biti iscijeljeno samo ako se potpuno preda.

„Bog uvijek pred nas stavlja izbor i pokazuje nam put ljubavi. Nije to toliko strm put koliko mi imamo malo pouzdanja. Zato trebamo usmjeriti svoj pogled na njegov križni put“, rekao je te dodao da je ljubav posvećujuća. „Ako smo osjetili iskustvo Božje ljubavi, onda se potpuno posvećujemo Onome tko nas ljubi u našem pozivu koji nam je dan. Evanđelje je evanđelje slobode. Pogledajmo Kristov križ i konačno prodišimo. Bog nas ljubi takve kakvi jesmo“, rekao je, između ostaloga, vlč. Belčić. Nakon svečane mise, sudionici križnog puta ostali su kod zajedničkog obiteljskog stola u krašićkoj prirodi gdje su ih domaćini počastili objedom, pićem i domaćin kolačima, izvijestila je Župa Krašić.