Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagrebačka nadbiskupija u 2023. darovala 71 tisuću eura obiteljima s brojnom djecom

Zagreb (IKA/TU)

Tijekom 2023. u Zagrebačkoj nadbiskupiji je po preporuci župnika iz 52 župe kršteno 91 dijete (43 djevojčice i 48 dječaka) iz obitelji s brojnom djecom te je tim obiteljima Zagrebačka nadbiskupija darovala ukupno 71 tisuću eura, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prošle je godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji bilo 46 krštenja 5. djeteta, 27 krštenja 6. djeteta, 12 krštenja 7. djeteta, dva krštenja 8. djeteta, tri krštenja 9. djeteta i jedno krštenje 10. djeteta u obitelji. Uz prigodni dar (Bibliju), Zagrebačka nadbiskupija je prigodom krštenja obiteljima darovala novčani iznos, koji od 1. siječnja 2023. iznosi 700 eura za krštenje petog djeteta, a za svako sljedeće dijete taj se iznos povećava za dodatnih 100 eura. Ukupno je tako Zagrebačka nadbiskupija prilikom krštenja djece iz obitelji s brojnom djecom u 2023. darovala 71.200,00 eura.

Ta tradicija traje od 2001. kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj božićnoj poruci istaknuo da će biskupi zagrebačke Crkve, u cilju da i na vanjski način podrže i ohrabre obitelji s brojnijom djecom, nastojati osobno krstiti svako peto i sljedeće dijete u obiteljima Zagrebačke nadbiskupije.

„U našemu narodu kulturu, povijest i običaje, ispravan odnos prema bližnjemu, društvene vrline, ljubav prema Bogu, prenosile su u prvome redu obitelji i Katolička Crkva. Hrvatski je čovjek uvijek visoko cijenio obiteljske vrijednosti, osobno je skrbio za najranjivije u obiteljima, tj. djecu, starije i bolesne. Stoga, ako želimo očuvati svoj identitet, to valja učiniti s pomoću sveopće skrbi za obitelj, i to društvo u svojemu području djelovanja, a Crkva u svojemu. Potrebno je prikladnim zakonima i drugim mjerama promicati i štititi tu temeljnu jezgru društvenoga života. Obitelji su potrebne naše pomoći i sveopćega zauzimanja.“ (iz propovijedi zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše na misnom slavlju prigodom Dan državnosti 30. svibnja 2023.), izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.