Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba slika Ivane Ćavar na zagrebačkom Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U kapeli Sv. Križa kod franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu otvorena je u četvrtak 20. prosinca izložba slika Ivane Ćavar „Svjetlost Božića“. Domaćin fra Tomislav Glavnik pozdravio je okupljene i predstavio umjetnicu dr. art. Ivanu Ćavar, profesoricu na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

O izložbi su govorili prof. Stanko Špoljarić i autorica Ćavar, koja je izložila jedanaest slika, ulja na platnu, veličine oko 90 x 80 cm. Zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog sa Svetoga Duha otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama. Fra Tomislav Glavnik otvorio je izložbu i dodao da je izložba prodajna i da ljudi koji vole umjetnine imaju sada priliku nabaviti uistinu  vrijedne slike. Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2019. godine.

„Svjetlost Božića nadahnjuje umjetnike potaknute radošću blagdana vraćajući nas dva tisućljeća u prošlost, u Betlehem, mjesto Isusova rođenja. Božić nije samo događaj koji se davno dogodio već se svake godine obnavlja u vjerničkoj duši. Slikari i kipari mogu ga samo istinski opredmetiti ako ga umjetničkom interpretacijom tako dožive. Umjetnička inventivnost dovodi do djela neosporne autentičnosti kojom duhovnost i činjeničnost Božića živi u uvjerljivosti slike i kipa, rekao je prof. Špoljarić.

Na tom tragu izrasta i slikarski opus Ivane Ćavar koja je sakralnoj tematici posvetila veći dio svog stvaralaštva. Uz talent, izgrađenu poetiku unijela je u djela i iskrenost svoga vjerničkog stava, duboko prihvaćajući poruke Evanđelja. U ostvarivanjima vlastitog i prepoznatljivog rukopisa Ivana je sačuvala šarm začudnosti, dovodeći prizore do idelizacije likova i ugođaja, sažimanjem scenarija koncentrirala se na bitno, na stanja dragosti, shvaćajući da je jednostavnost bogatstvo i obrnuto.

Stilizacijom forme blage geometričnosti, ritmizacijom čistih gradivnih faseta izgradila je kompozicije čitkosti i reda, koje plemenitošću boje, te akcentima i difuznošću svjetla podižu zvučnost slikarskog kadra. Neprekidno otkrivajući veličajnost teme u iskrama blistavosti svetog, u neopisivosti unutrašnjih duhovnih nagnuća. U prožimanju opisnosti i meditativnosti, strasnosti i nježnosti treba promatrati Ivanine slike koja ih doživljava kao osobno nenametljivo poslanje umjetničke evangelizacije. Stoga i odgovornost, ljubav, vid slikarske slobode ali i discipline prati produbljivanje ideja i tema u sintezu i oporosti zemnog i strujanja nebeskog. Profesor Špoljarić zaključio je: „Ivana Ćavar je dušu, čežnju, vedrinu prenijela u ljepotu slika, osvojivši ih na stvaralačkom putu za sebe, i za druge  čistog  oka i srca, te je u svetosti Božića pokazala da je umjetnost i više i od likovnih razina i dojma slika, ona je poticajni dar vjere.“

Ključne riječi:
Ivana Ćavar izložba konventualci