Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Križić: Križ i uskrsnuće su zajedno Radosna vijest i ne odvajaju se jedno od drugoga

Gospić (IKA)

Uskrs, 21. travnja, župljani Gospića proslavili su vrlo svečano u svojoj katedrali. Središnju misu predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Koncelebrirali su tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić, domaći župnik preč. Mario Vazgeč, a asistirali đakon Mario Kralj, bogoslovi Bruno Lovaković i Domagoj Tujmer i sjemeništarac MarkoButković. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Tumačeći riječi evanđelista Ivana koji donosi prve vijesti o Isusovu uskrsnuću i o reakciji učenika, te reakciju Marije Magdalene koja misli da je Isusovo tijelo ukradeno,da su ga Isusovi neprijatelji uklonilijer boje se da bi Isusov grob postao hodočasničko mjesto, biskup je napomenuo da su nam i u našem vremenu poznata takva ponašanja i u našem vremenu. „Kolike su ubili za vrijeme i poslije rata, pa i ovdje u našem gradu, i značajnih ljudi, ali ih je režim proglasio neprijateljima, a onda je taj isti režim nastojao sakriti mjesto gdje su oni pokopani. Bojali su se da to mjesto mnogima ne postane privlačno“, rekao je biskup.

Ivan zna, dok piše evanđelje, da je on vjernik svakim atomom svoga bića. Ne želi se niti sjećati vremena kada još nije povjerovao. Međutim,vjera je u njemu rođena kasnije, nakon susreta sa živim Isusom. Tek tada je maknut kamen, ne s groba, nego s njegova srca i on se otvorio vjeri, podsjetio je biskup. „Anđeo objavljuje prvim posjetiteljima groba dvije velike istine. Prva je da Bog Isusa nije napustio, uskrisio ga je i potvrdio njegovu slavu. Bog čovjeka ne ostavlja samog u patnji, premda se nekada može činiti kao da je Bog daleko. A druga je istina da Isus nije napustio svojih učenika, premda su oni njega napustili.

Prva briga Uskrsloga je okupiti učenike da bi s njima zajedno ponovno započeo put od kojega su se udaljili. Bog ne samo da nas nikada ne napušta, nego nas traži kada se mi udaljimo od njega. Te dvije Božje vjernosti su temelj nade svakog vjernika. Isusovo uskrsnuće nije nadilaženje križa, nego njegova objava, njegovo razumijevanje. Križ i uskrsnuće su zajedno Radosna vijest i ne odvajaju se jedno od drugoga. Glavna je poruka: život, kakav je živio Isus, pobjeđuje smrt. To je ljubav koja je pobijedila smrt. Smrt pobjeđuje onaj život koji se žrtvuje i troši iz ljubavi prema drugima, koji se daruje drugima kroz dobrotu i služenje. U toj raspetoj ljubavi je snaga koja pobjeđuje smrt.

„Svi mi, pozvani smo hodati sa svojim Bogom i vršiti djela Božja, onda smrt neće imati nikakvih izgleda u našem životu. Uskrsli Isus nam jamči da ide pred nama, i da je s nama, da nismo nikada sami. S njim nema poteškoće koja se ne može svladati, niti dobra koje se ne bi moglo realizirati“, poručio je biskup Križić.

Na kraju mise bio je blagoslov jela, biskup je svima čestitao Uskrs, također i župnik Vazgeč.

Ključne riječi:
Gospić uskrs