Istina je prava novost.

Zlatni jubilej svjetovnog instituta „Obitelj Malih Marija“

Svjetovni institut Obitelj Malih Marija, koji je osnovan u Osijeku 1969., svečano je proslavio 50 godina djelovanja. Proslava je započela u četvrtak 25. travnja misom u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Osijeku, te klanjanjem koje su predmolile Male Marije. Kratkom video prezentacijom predstavljen je rad ovog Instituta.

U petak, 26. travnja u obiteljskoj kući Malih Marija održano je predavanje o nastanku i povijesti ovog svjetovnog instituta, te sadašnje djelovanje Malih Marija, a prisutni su bili đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, župnik župe sv. Josipa Radnika Vladimir Delić, p. Zdravko Knežević D.I. dugogodišnji duhovnik ove zajednice, te predstavnice četiriju svjetovnih instituta koja djeluju u Hrvatskoj: Mala Franjevačka obitelj, Suradnice Krista Kralja,  Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina, te Male Marije koje žive i rade izvan Osijeka. Bio je to jedinstveni skup u Osijeku do sada.

O nastanku i povijesti Obitelji Malih Marija govorila je članica koja je svjedokinja samih početaka ove Obitelji, a o suvremenim aktivnostima instituta govorila je Mala Marija – vjeroučiteljica. Cjelokupnom programu ovog jubileja prisustvovale su i gošće, redovnice Milosrdne sestre sv. Križa koje djeluju u župi sv. Josipa Radnika, s kojima Male Marije upješno surađuju i gaje sestrinsko prijateljstvo. Misu u župnoj crkvi predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s prisutnim svećenicima, te p. Arekom Krasickim, prvim imenovanim kapelanom osječkog sveučilišta J.J. Strossmayera. Vrijedno je spomenuti da je p. Arek surađivao s Malim Marijama već od prve godine svoje službe u Osijeku, a u njihovoj obiteljskoj kući je osnovan i danas  studentima poznati DUHOS,  udruga studenta osječkog sveučilišta, koja promiče kršćanski, katolički identitet. Svečanoj misi prisustvovali su brojni prijatelji Obitelji Malih Marija, a liturgijsko slavlje uveličali su pjevački zborovi župe sv. Josipa Radnika i župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja s Brijesta, gdje Male Marije djeluju od osnivanja župe kao župske suradnice. Misa zahvalnica završila je hvalospjevom „Tebe Boga hvalimo“.

Male Marije su proslavu svoga zlatnog jubileja završile svečanim ručkom na koji su pozvale svoje goste. Male Marije imaju iskustvo da Duh Sveti vodi njihovu Obitelj već pola stoljeća, i s tim iskustvom sa zahvalnošću i radošću gledaju u budućnost i svoje Obitelji i Crkve.