Budi dio naše mreže
Izbornik

Papinu bulu o imenovanju mons. Bože Radoša varaždinskim biskupom pročitao apostolski nuncij Giorgio Lingua

Varaždin (IKA)

Nakon što je zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić započeo sa slavljem, a biskup Josip Mrzljak u prigodnom govoru pozdravio sve okupljene u Kristu u varaždinskoj katedrali, misa je nastavljena pokajničkim činom i Službom riječi.

Prvo čitanje iz Druge knjige o Samuelu „Pomazaše Davida za kralja nad Izraelom” čitala je Nada Vugrinec, otpjevni psalam (PS 122) “U dom ćemo Gospodnji radosni ići“ otpjevali su Antonija Švogor i Ivan Topić, dok je drugo čitanje, Poslanicu svetoga Pavla apostola Kološanima, čitao Josip Pokorny. Evanđelje po Luki (Lk 23, 35-43 ) čija je središnja misao uz svetkovinu Krista Kralja „Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje!“ svečano je otpjevao vlč. đakon Lovro Biškup.

Nakon riječi svetog Evanđelja uslijedila je liturgija biskupskog ređenja. Prezbiteri pratitelji, vlč. Marko Đurin i fra Branko Radoš, dopratili su biskupskog izabranika mons. Božu Radoša, pred sjedalo kardinala Josipa Bozanića, na što se vlč. Đurin obratio kardinalu riječima: „Prečasni Oče, Crkva varaždinska ište da prezbitera Božu zarediš za odgovornu službu biskupstva“. Kardinal je potom pitao: „Imate li apostolski nalog?“, na što je prezbiter pratitelj odgovorio potvrdno: „Imamo!“

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua potom je pročitao Apostolski nalog, odnosno bulu Svetog Oca pape Franje, o biskupskome imenovanju.

Apostolska nuncijatura u Zagrebu 1. kolovoza točno u podne službeno je objavila kako je Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine mons. Bože Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjega rektora Papinskoga hrvatskoga Zavoda sv. Jeronima u Rimu.