Istina je prava novost.

U Australiji osnovana Katoličke mreža protiv požara

Katolička Crkva u Australiji osnovala je mrežu protiv požara i prirodnih katastrofa - CERA (Catholic Emergency Relief Australia) s ciljem da u slučaju katastrofe koordinira sve humanitarne organizacije, redovničke družbe, župe, socijalne službe, škole i bolnice, prenosi Vatican News.

Utemeljitelji mreže su Australska biskupska konferencija, Australski redovnička savez, i Australski Caritas. „To je naš odgovor na požare”, istaknuo je predsjednik Australske BK brisbanski nadbiskup Mark Coleridge, dodavši da „ujedinjene snage Crkve” mogu djelotvorno odgovoriti na sve vrste izazova.

CERA želi omogućiti da Crkva ubuduće u slučaju katastrofe reagira brže i koordinaranije. Na njihovoj mrežnoj stranici tako se naprimjer mogu prijavljivati volonteri koje će onda povezati sa župama u blizini.

Od proteklog rujna dijelovima Australije haraju požari u kojima je dosad živote izgubilo 29 ljudi, a opustošeno je deset milijuna hektara zemlje. Tek je protekloga tjedna kiša donekle smanjila opasnost, no na jugu zemlje temperature koju su u porastu mogu dovesti do novih požara.