Istina je prava novost.

Katolička bolnica u istočnom Jeruzalemu otvorila odjel za Palestince zaražene koronavirusom

Kada im je izraelsko Ministarstvo zdravstva uputilo zamolbu za otvaranjem odjela za oboljele od koronavirusa, bolnica Sv. Josipa taj je složeni pothvat realizirala u tjedan dana, prenosi agencija CNS.

Glavni direktor bolnice Sv. Josipa Jamil Koussa opisuje kako bi im u normalnim okolnostima trebalo barem 20 dana, između ostaloga za nabavu opreme, sigurnosnu izolaciju, nadzorne kamere i posebnu opremu za komuniciranje pacijenata i zdravstvenoga osoblja. Bolnica, koju vode redovnice Družbe Sv. Josipa, u međuvremenu je zatvorila sve ostale odjele osim porodiljnog, kako bi uspjela urediti krilo s 28 kreveta za zaražene koronavirusom.

Od 35 redovnica koje su se dragovoljno prijavile za rad sa zaraženim pacijentima izabrano je njih 20 na čelu s glavnom odjelnom sestrom Asef Odeh. One su sve prošle posebni tečaj sa stručnjacima iz izraelskog medicinskog centra Shaare Zedek. Katolička bolnica Sv. Josipa jedna je od tri u istočnom Jeruzalemu koje imaju odjel za njegu Covid 19 pacijenata.

Premda Izrael ne objavljuje posebnu statistiku oboljelih za istočni dio Jeruzalema, palestinski zdravstveni djelatnici procijenili su da ih je do 19. travnja bilo oko 140, a broj je u stalnom porastu, istaknuo je Koussa, napomenuvši da će se broj slučajeva vjerojatno povećati početkom Ramazana, muslimanskoga mjeseca posta i molitve koji je započeo 23. travnja.

Spomenuo je i da je 70 posto njihova zdravstvenoga osoblja sa Zapadne obale i gradova kao što su Betlehem i Ramallah, pa premda imaju propusnice njihovo kretanje je otežano na nadzornim točkama uslijed strogih sigurnosnih mjera zbog visokog postotka zaraženih koronavirusom u Izraelu. Stoga su mnogima koji se nisu uspjeli vratiti kućama morali osigurati boravište. Usto je financijska potpora izraelskog ministarstva i Palestinaca nedovoljna za neometano funkcioniranje bolnice, napominje Koussa.