Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski Caritas pozvao Europsku uniju da u sljedećem proračunu pokaže solidarnost

Bruxelles (IKA)

U Izjavi povodom 9. svibnja, Dana Europe i 70. obljetnice Schumanove deklaracije, Europski Caritas čelnicima Europske unije uputio je poziv da u novom proračunu 2021. – 2027. pokažu solidarnost radi nastavka borbe protiv siromaštva.

„Solidarnost je sada hitnija nego ikad kako bi se u Europi i diljem svijeta nastavila borba protiv siromaštva, posebice nastalog zbog razarajućih posljedica pandemije koronavirusa”, stoji na početku Izjave objavljene 7. svibnja na službenim stranicama Europskog Caritasa.

Caritas potiče „članice EU-a da se ujedine i stave zajedničke interese ispred nacionalnih i ubrzo se slože oko Višegodišnjeg financijskog plana (VFO)” jer „milijuni građana EU-a te susjednih i zemalja u razvoju imaju koristi od europskih fondova, i za sve je opasno ako se dogovor ne postigne u dogledno vrijeme”.

Glavna tajnica Europskog Caritasa Maria Nyman ističe kako je ovo „trenutak istine za EU – vrijeme da se građanima pokaže vrijednost i snaga ove Unije”.

Caritas konkretno predlaže osnaživanje Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) i Jamstva za ugroženu djecu kako bi bili učinkoviti u borbi protiv siromaštva i isključivosti.

Na kraju, u Izjavi se poziva na riječi Roberta Schumana da se Europa „neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu” nego će se izgraditi „putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost”, zaključujući kako je sada, kao i prije 70 godina, solidarnost ključna.

Ključne riječi:
Caritas Caritas Europa EU EU fondovi