Budi dio naše mreže
Izbornik

Webinar „Logoterapeutske vještine u obiteljskoj komunikaciji“

Split/Osijek/Slavonski Brod (IKA)

„Logoterapeutske vještine u obiteljskoj komunikaciji“ bila je tema webinara u ciklusu „Obiteljski četvrtak“, koji je 2. lipnja putem Zoom aplikacije organiziralo Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata.

O temi je, nakon uvodnog pozdrava voditelja Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Josipa Bošnjakovića te Ivane Stvorić iz Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja iz Slavonskog Broda, govorio teolog, psiholog, psihoterapeut, profesor na KBF-u u Splitu, dr. Boris Vidović iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Čovjek se ostvaruje kada je usmjeren na svijet izvan sebe – osobe koje treba ljubiti i ideje koje treba realizirati“, naglasio je dr. Vidović i pojasnio kako je logoterapija suprotna suvremenim govorima o samoostvarenju, a vrlo bliska kršćanstvu. To je pravac usmjeren na „liječenje smislom“. Predstavljajući logoterapeutske vještine – derefleksiju, paradoksnu intenciju, Sokratovski dijalog te tehniku zajedničkog nazivnika predavač je pojasnio kako ih se može koristiti pri rješavanju problema u obiteljskim odnosima.

Potrebno je i korisno skrenuti pozornost s problema na područje života koje nije problematično – upućuje derefleksija; učiniti ono čega se bojimo – ohrabruje paradoksna intencija; Sokratovski dijalog koristi metodu pitanja i odgovora te pretpostavlja prepoznavanje drugoga kao ravnopravne osobe na putu otkrivanja ili prepoznavanja istine, a metoda zajedničkog nazivnika – u situacijama kada izabiremo između dvije naizgled jednako važne stvari – pita „Što je krajnji cilj?“, pojasnio je dr. Vidović te rekao: „Mi u bračnim odnosima često znamo što bi bilo dobro, pa ključna stvar nije problem – nego potreba za nadmetanjem i pokazivanjem tko je glavni. Ako popustimo, mislimo da ćemo izgubiti poziciju koju smo mukotrpno izgrađivali; ako damo djeci za pravo – ispast će da popuštamo, ne radimo pravo svoju zadaću kao roditelji. Puno je stvari koje sami sa sobom trebamo razlučiti. Stoga je za svako rješavanje problema potrebna vlastita doza introspekcije pred samim sobom i savješću koja nam govori i usmjerava nas prema istinitom cilju“.

Sljedeći webinar održat će se u utorak, 9. lipnja kada će o temi „Suosjećati i ljubiti pridonosi zdravim i iscjeljujućim međuljudskim odnosima“ govoriti doc. dr. Bošnjaković. Za sudjelovanje potrebno je prijaviti se na jednu od e-mail adresa: savjetovaliste-os@djos.hr; savjetovaliste-sb@djos.hr ili son@djos.hr najkasnije do 7. lipnja.