Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Održana Tijelovska procesija centrom grada

Rijeka (IKA)

Na svetkovinu Tijelova 11. lipnja u mnogim župama Riječke nadbiskupije održavaju se Tijelovske procesije s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) misno slavlje predvodio je župnik mons. Sanjin Francetić u zajedništvu sa župnikom in solidum vlč. Lovrom Perićem i dominikancem fra Ivanom Dominikom Iličićem. U propovijedi potaknuo je vjernike na promišljanje o tome kako doista časte Isusa Krista. Jesmo li svjesni da Isus Krist živi po nama kada se pričestimo? O tome govori i papa Franjo. Biti kršćanin ne znači biti zatvoren u neke zidine i neku sigurnost, nego djelovati u ovome svijetu i mora se vidjeti da to činimo iz vjere. Kao vjernik znači biti drugačiji od drugih. Evanđelje nam govori: biti sol i svjetlo svijeta. Te snažne slike često zaboravljamo te nam postanu uobičajene. Zato nam svetkovina Tijelova posvješćuje da može biti drugačije i bolje.

Tijelovska procesija u Rijeci

Nakon mise održana je Tijelovska procesija ulicama grada Rijeke. Prva postaja bila je na Klobučarićevom trgu na kojemu se nalazio samostan sestara benediktinki i zavjetna crkva sv. Roka. Zatim se procesija nastavila do Jelačićevog trga gdje je bila druga postaja. Starčevićevom ulicom preko Mljekarskog trga vjernici su nastavili do treće postaje koja je bila ispred Kosog tornja. Procesija je zaključena četvrtom postajom u crkvi.

Nakon Drugog svjetskog rata procesije u ovoj župi održavale su se unutar kruga crkve. Ustrajnošću i trudom župnika mons. Francetića ponovno je 2018. godine oživljena tradicija Tijelovske procesije ulicama grada u najstarijoj riječkoj župi.