Istina je prava novost.

Tradicionalnim euharistijskim slavljem na gradskom groblju sv. Lovre u Slavonskom Brodu, koje se u tom gradu počelo slaviti još u vrijeme Domovinskog rata kada mnogi nisu mogli na grobove svojim pokojnih, a i mnogi su pokopani na tom groblju, napose vjernici iz Bosanke Posavine, svečano je u nedjelju 1. studenog proslavljena svetkovina Svih svetih.

Misno slavlje uz još petoricu svećenika među kojima domaćeg župnika Ivana Lenića, dekana predslavio je vlč. Pavo Mikulčić,  đakovački svećenik na studiju u Rimu. Posluživao je đakon Marko Obradović.

Kao i dosadašnjih godina kada se okupe mnogobrojni vjernici i ove se godine okupio lijepe broj vjernika koji su, uz poštivanje epidemioloških mjera, sudjelovali na dvije mise.

Svjestan kako mnogi na taj blagdan dolaze najviše s razlogom pohoditi grobove svojih najdražih, vlč. Mikulčić u homiliji je pojasnio kako je značenje ove svetkovine puno dublje.

„Ova svetkovina nas između brojnih poruka uči nesebičnosti, uči da se radujemo zbog uspjeha brojnih ljudi koji su živjeli svetim životom, koji su ostvarili kršćanski poziv i život“, rekao je propovijedi te ukazao na opasnost ljubo,ore koju skrivamo, a koja nas zarobljuje.

Naglasivši kako nas ova svetkovina izaziva da i mi svetost živimo u konkretnom svakodnevnom životu, ustvrdio je kako ćemo to postići ako slijedimo Božje zapovijedi. Pozvao je vjernike da svoju nesebičnost, odricanje, konkretnu ljubav za bližnje u potrebi, svetost iskažu i svojim prilozima namijenjenim Caritasovoj akciji „Sto kubika toplih iskrica“.

Tom je misom, naime, i službeno završena 19. u nizu akcija Caritasa Slavonskobrodskih dekanata „Sto kubika toplih iskrica“, u kojoj se prikuplja novac za kupovinu ogrjeva (drva) siromašnim obiteljima i samcima s područja četiriju dekanata: Slavonskobrodskog, Garčinskog, Veliko-Kopaničkog i Sibinjskog.  Tako je i ove godine kao i prethodnih sva milostinja pod misama na svetkovinu Svih Svetih namijenjena ovoj akciji.

Iako je Caritasova akcija „100 kubika toplih iskrica“ službeno toga dana završena, svi koji žele pomoći svoje priloge još mogu donositi u svoje župe ili uplatiti na račun: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR6123400091110046082 poziv na broj: 35000,  s naznakom: „akcija-za drva“

Slavlje je pjevanjem uveličao veliki zbor župe Gospe Brze Pomoći predvođen  s. Cecilijom Kolarić.

Nakon zajedničke molitve za pokojne na tom groblju svećenici su u procesiji došli do kapelice, u kojoj su pokopani brodski svećenici, i  pomolili se za njih.

Nakon mise kao i na uočnicu blagdana te u ponedjeljak 2. listopada na Dušni dan svećenici su u određeno vrijeme bili na raspolaganju vjernicima za pojedinačne blagoslove grobova.