Budi dio naše mreže
Izbornik

Praizvedba „Cerničkog križnog puta“

Grad Grobnik (IKA)

U crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku treće korizmene nedjelje 7. ožujka nakon prijepodnevne mise praizveden je „Cernički križni put“, oratorij za orgulje, violinu i vokal.

Autorica teksta je grobnička pjesnikinja Vlasta Juretić, autor glazbe je Mario Kamenar, ujedno izvođač na orguljama, pratnja na violini je akademska glazbenica Dubravka Veljačić, a vokal je Robert Reljac.

„Cernički križni put“ napisan je grobničkom čakavicom te je uvršten na listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Ove godine dobio je i dodatnu vrijednost u vidu oratorija, za orgulje, violinu i vokal. Autorica Vlasta Juretić iz Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine piše pjesme, prozu i djela za scensko uprizorenje na standardnom jeziku i čakavštini. Autorica je osam knjiga (poezije, zapisa, putopisa, novela, igrokaza i jednog romana). Uglazbljeno joj je više od 200 pjesama. Autorica je „Kantate od sv. Bartola“ čija je praizvedba bila 2009. za stotu obljetnicu župne crkve Sv. Bartola u Cerniku.

Autor glazbe oratorija „Cernički križni put“ Mario Kamenar je vrsni orguljaš, vodi župni zbor Župe sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku od 2006. godine. Glazbeno obrazovanje započeo je u šestoj godini. S deset godina već je svirao u crkvi Marije Pomoćnice u Rijeci, a u dvanaestoj godini poduke iz klavira započinje u klasi prof. don F. Oražena, izvrsnog pedagoga i glazbenika. Teoriju glazbe pohađa kod prof. I. Ljubića. Bio je povremeno orguljaš u crkvi Sv. Jeronima u Rijeci i u katedrali Sv. Vida. Nakon preseljenja na Grobnišćinu, orguljaš je i voditelj zborova u Cerniku, Kukuljanovu i Škrljevu a od 2006. u Gradu Grobniku. Bio je voditelj više dječjih zborova. Skladao je pjesmu za pastoralni pohod pape Ivana Pavla II Rijeci 2003. godine „Dobro nam došao Oče“ koju su izveli „ Združeni dječji zborovi PGŽ“. Objavio je nosač zvuka „Zapisi za orgulje“ Ivana pl. Zajca na kojem su snimljena njegova djela za orgulje, do tada potpuno nepoznata javnosti.

Ideja oratorija „ Cernički križni put“ začeta je još 2003. godine kada je dobio tekst od pjesnikinje Juretić, te ga je počeo pisati za zbornu izvedbu. Zbog niza okolnosti, sve je stalo do ljeta 2020. godine. U dogovoru i suradnji s autoricom teksta, violinisticom Veljačić i vokalom Reljcem, projekt je realiziran u studenom 2020. godine kao oratorij za orgulje, violinu i vokal.

„Nastojao sam glazbu približiti kraju u kojem je tekst nastao. Zvuk violine daje bogatstvo čitavom opusu, a vokal strašno i dinamički vodi slušatelje kroz događanja na postajama križnog puta. Orgulje s bogatstvom zvukova upotpunjuju cjelinu. Oratorij ima uvod, 14 postaja i završni Amen. Svaki dio ima drugačiju melodiju. Premda ima malo teksta, nastojao sam svakoj riječi dati glazbeni značaj“, rekao je Kamenar.

Dubravka Veljačić je akademska violinistica. Školovala se u Rijeci i Ljubljani te diplomirala violinu na „ Akademiji za glasbo“ u Ljubljani. Cijeli radni vijek provela je u HNK „Ivan pl. Zajc“. Zbog ljubavi prema violini i dalje nastupa u umirovljeničkim danima na raznim manifestacijama a posebno joj je zadovoljstvo biti članicom župnog zbora u Gradu Grobniku.

Robert Reljac glazbom se bavi od 2006. godine. Bio je član klapa „Levant“ i „Trabakul“. Od 2018. godine pjeva u župnom zboru Grada Grobnika, a od 2020. godine nastupa kao solist.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi zbog pandemije izazvane virusom covid-19, ovaj događaj nije moglo popratiti puno vjernika. Uz župnika vlč. Ivana Friščića bio je i nekadašnji župnik Cernika mons. Pero Zeba.

Oni koji su bili na praizvedbi mogli su duboko, na jedan drugačiji način proživjeti Isusov križni put. Kratki tekstovi, pisani čakavštinom duboko uprisutnjuju događaj na svakoj postaji; violina, orgulje i izvedba soliste uvodi slušatelja u svu težinu muke, patnje i križa, a završni, veličanstveni Amen i do uskrsnuća.

Za Grobnišćinu ovo je veliko djelo domaćih umjetnika. Svi su župljani Grada Grobnika i pokazatelj su kako se darovi dobiveni od Boga daju na službu Crkvi i bližnjima. Primjer je to lijepe i kvalitetne suradnje župnika vlč. Ivana Friščića i zauzetih, darovitih vjernika laika.

„Cernički križni put“ bit će ponovo izveden 14. ožujka u 20 sati u crkvi Sv. Bartola u Cerniku.