Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruke mons. Uzinića i mons. Matičića u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

Rijeka (IKA)

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić objavio je u četvrtak 27. siječnja na svom facebook profilu poticajnu poruku u kojoj je apostrofirao papu Franju.

„Ravnodušnost je nedopustiva pred ovom enormnom tragedijom i ovim zvjerstvom, a sjećanje je naša dužnost. … Svi smo pozvani zastati na trenutak u molitvi i razmišljanju te da svaki od nas kaže iz svog srca: ‘Nikad više, nikad više’.”, stoji u poruci koju je objavio mons. Uzinić.

Ovim povodom prigodnu poruku uputio je mons. Matija Matičić, povjerenik za ekumenizam i dijalog Riječke nadbiskupije te predsjednik Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za dijalog i diplomaciju, koji je 2009. godine prvi u Crkvi u Hrvata završio edukaciju o Holokaustu u Yad Vashemu.

Na ovaj dan sjećamo se svih žrtava holokausta, ali on je i pouka za budućnost, poručio je mons. Matija Matičić. Svjetski dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava na dan kada je sovjetska vojska 1945. godine oslobodila preostale zatvorenike koncentracijskog logora Auschwitz. „Na današnji dan osobito je potrebno istaknuti važnost tolerancije i prevencije diskriminacije, kao i multikulturalnost koju treba propagirati na primjereni način“, naveo je mons. Matičić. „Nažalost, živimo u svijetu u kojemu tolerancija postaje prilično upitna. Također, prilikom učenja o ovim strašnim zločinima, važno je čuti i vidjeti primjere iz svih društvenih sredina – ljudi koji su osobnom žrtvom i zalaganjem spašavali ljude koji su bili ugroženi zbog progona u holokaustu”, istaknuo je.

Takvi svijetli primjeri trebaju se uvijek isticati i pokazati da se i u bezumlju moglo naći ljudske hrabrosti i dostojanstva da se pomogne, poručio je mons. Matičić. Prenosimo to mlađim generacija i neka to bude u središtu edukacije i govora o holokaustu kako se tako nešto ne bi nikada ponovilo, zaključio je mons. Matičić.